Udruga Kamensko uz donacije i šivanjem maski spašava radna mjesta

Autor: Saša Paparella , 03. travanj 2020. u 12:56
Ovaj je tjedan udruga nekadašnjih zaposlenica dobila i međunarodnu narudžbu, od iseljenika iz New Yorka/Davor Puklavec/PIXSELL

Šivaju pamučne maske za Udrugu slijepih osoba, DVD-ove, domove za starije… Ina im je donirala 50.000 kuna.

Nekadašnje radnice Kamenskog, koje su nakon propasti te zagrebačke tekstilne tvornice osnovale udrugu i same sebe zaposlile, u zadnje vrijeme šivaju pamučne maske koje potom uglavnom doniraju potrebitim sugrađanima, a dio šalju raznim naručiteljima.

“Brinemo se za sve one ranjive grupe koja je društvo zaboravilo, jer mi dobro znamo kako im je. Možemo izbaciti po 500 komada maski dnevno – naše cure po potrebi šivaju i frakove, pa nam maskice zbilja nisu  problem. Dio maski smo dali i štićenicima doma umirovljenika koji su, kad nam je bilo najteže, od svoga novca kupili jedan mali šivaći stroj, pa im se sada revanširamo” kaže Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko.

Udruga dogovara i neke veće poslove, pa su tako sašile 1000 maski za Studentski centar Rijeka, Metro im je naručio 3000 komada, a maske se šivaju i za mirovinske zavode u Koprivnici i Dubrovniku.

Tu se, pak, javljaju novi problemi, recimo poštarina od čak 79 kuna, koliko za transport tri maske naplaćuje Hrvatska pošta. Vrijedne ‘fajterice’ se ne predaju, a ovaj je tjedan Udruga Kamensko dobila i jednu interkontinentalnu narudžbu, od hrvatskih iseljenika iz New Yorka.

I Udruga Kamensko je pogođena zastojem ekonomije zbog koronavirusa pa i problemima u turizmu, jer im je zasad propao posao šivanja vreća za prenošenje posteljine u hotelima na našim otocima.

“Znate, jako se trudimo sačuvati ovih pet radnih mjesta naših krojačica i šivačica, kojima uredno isplaćujemo plaće. Plaće za dvije krojačice dosad je svaki mjesec nadoknađivala Ikea, u čijem su trgovačkom centru šivale.

Međutim, Ikea je sada zatvorena, tako da je njihova i njihova sudbina postala neizvjesna. Jedina sigurna plaća zasad je ona koja dolazi preko projekta koji naredne tri godine financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Ne znam što dalje, a najteže bi mi bilo nekoga otpustiti.

Imamo tu i jednu samohranu majku. Iz stečajne mase Kamenskog nikad nismo dobile one zaostale plaće koje su nam bile obećane. Mislim da zaslužujemo šansu nakon svega što smo prošle. Pozivam da se ulaže u nas, a ne u uvoz iz Kine. Dajte nam priliku da radimo”, poručila je Đurđa Grozaj.

Ovih je dana Udruga Kamensko dobila i lijepu donaciju od Ine. “Svjesna teških okolnosti u kojima zdravstveni sustav, institucije, ali i civilno društvo ulažu napore u suzbijanje širenja koronavirusa, a što je u Zagrebu dodatno otežao i snažan potres, INA želi olakšati nabavu materijala i opreme te pomoći u sanaciji štete.

Ina već godinama pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija, a nakon situacije bez presedana u kojem se društvo ovih dana istovremeno suočava s dvije izvanredne okolnosti kompanija osjeća još veću potrebu i odgovornost pružiti pomoć.

Tako je, između ostalog, Ina donirala 50.000 kuna udruzi Kamensko koja šiva pamučne maske za Udrugu slijepih osoba, DVD Selce, domove za beskućnike, korisnike pučkih kuhinja i domove za starije i nemoćne.

Ova donacija samo je jedna u nizu donacija, u ukupnom iznosu od 1,5 milijuna kuna, koje je INA osigurala za borbu protiv koronavirusa i sanaciju šteta od potresa. Donacijom su obuhvaćene zdravstvene ustanove u Zagrebu, Sisku, Rijeci i Puli, udruge i škola koje su se istaknule nesebičnim pomaganjem potrebitima, te akcija Zajedno za Zagreb“, kažu u Ini.

Komentari (1)
Pogledajte sve

toliko o face recognition software-u

New Report

Close