Udruga generala završila u stečaju

Autor: Poslovni.hr , 21. kolovoz 2016. u 22:00
Arhivska fotografija: Ivica Galović / Pixsell

Kako se nisu odazvali u rokovima, sud je u petak donio odluku o istovremenom otvaranju i zaključenju stečajnog postupka

Društvo domovinskog ponosa i časti Viribus Unitus, udruga za promicanje časti i ugleda Domovinskog rata i hrvatske države koju je vodio general Janko Bobetko, završila je u stečaju s dugom od 70 tisuća kuna te će se odlukom Trgovačkog suda u Osijeku brisati iz sudskog registra. Sudsko rješenje uslijedilo je nakon objave oglasa krajem svibnja kojim su se pozivali vjerovnici da u roku 45 dana predlože otvaranje stečaja, a zastupnici dužnika da u roku 15 dana podnesu popis imovine i obaveza.

Kako se nisu odazvali u rokovima, sud je u petak donio odluku o istovremenom otvaranju i zaključenju stečajnog postupka. Društvo Viribus Unitis osnovano je u prosincu 2000., a u registar udruga upisano je u siječnju 2001. Utemeljilo ga je 12 generala HV-a potpisnika otvorenog pisma hrvatskoj javnosti u rujnu 2000. u kojem su, između ostaloga, upozoravali na kriminalizaciju Domovinskog rata. Tadašnji predsjednik Stjepan Mesić nakon objave pisma donio je odluku o umirovljenju kao stegovnoj mjeri za sedmoricu aktivnih časnika HV-a potpisnika pisma.

U prisilnu mirovinu poslani su admiral Davorin Domazet Lošo, general bojnik Mirko Norac, general pukovnik Krešimir Ćosić, general pukovnik Ante Gotovina, general bojnik Damir Krstičević, general bojnik Ivan Kapular i general bojnik Miljenko Filipović. Umirovljeni generali i ostali potpisnici pisma tada su se priključili Društvu Viribus Unitis.

Komentirajte prvi

New Report

Close