Udar na džepove pacijenata: Novim zakonom ukida se posebna lista lijekova bez doplate

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2022. u 08:54
Foto: Pixabay

Spajanje listi dovest će do preslagivanja, a tada više neće biti jasno razdijeljene skupine lijekova s i bez doplate. Ovakav model već se nekoliko puta pokušao uvesti u zdravstveni sustav, ali nikada do kraja.

Postojeće dvije liste lijekova na recept HZZO-a, osnovna A lista na kojoj nema doplate za lijek i dopunska B lista na kojoj su lijekovi za koje doplaćujemo u ljekarni, spojit će se u jedinstvenu listu lijekova, a na isti način ujedinit će se i liste ortopedskih pomagala i drugih medicinskih proizvoda te dentalnih pomagala HZZO-a. Piše to u prijedlogu Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je ministar Beroš u okviru svoje zdravstvene reforme uputio u e-savjetovanje, javlja Novi list.

Raniji pokušaji

Uvođenje jedne liste lijekova, ortopedskih pomagala i drugih medicinskih proizvoda te dentalnih pomagala uvodi se, stoji u zakonu, “jednostavnosti radi”. Na taj način, tvrde u resornom ministarstvu, omogućit će se jednostavnije formiranje navedenih lista od strane HZZO-a, uz slobodu da se formira jedna ili više lista lijekova, ortopedskih pomagala i drugih medicinskih proizvoda, odnosno dentalnih pomagala. Formiranje dodatnih listi ovisit će, ističu, “o poslovnoj odluci, raspoloživim sredstvima za tu vrstu zdravstvene zaštite i utvrđenim standardima prava na lijekove, ortopedska pomagala i druge medicinske proizvode te dentalna pomagala”.

Ono što plaši pacijente, međutim, činjenica je da time prestaje postojati osnovna lista lijekova na kojoj su danas lijekovi bez doplate i za koju pouzdano znamo da za lijek s te liste u ljekarnu ne trebamo ponijeti novčanik. Spajanje listi dovest će do preslagivanja, a tada više neće biti jasno razdijeljene skupine lijekova s i bez doplate. Ovakav model već se nekoliko puta pokušao uvesti u zdravstveni sustav, ali nikada do kraja.

Liste lijekova ujedinjavale su se tako zakonskim izmjenama od prije nekoliko godina, a posljednji put početkom 2019. godine, Pravilnikom o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a i o načinu utvrđivanja cijena lijekova. Pacijenti su tada prosvjedovali jer se u spomenutom pravilniku nije jasno definiralo prelazak s A na B listu lijekova, što je izazvalo strah od ukidanja osnovne liste lijekova i poskupljenja doplata za pacijente, odnosno uvođenja doplate za sve lijekove na listi HZZO-a, i to bez jasno određenog gornjeg limita. Osnovna lista lijekova bez doplate ostala je na životu do danas, a kakva joj se sudbina sprema, tek će se vidjeti.

Pokrivene bolesti

Iz udruga pacijenata danas su bitno pomirljiviji prema mogućnosti spajanja dvaju lista lijekova u jednu.

“Jedinstvena lista lijekova nije nikakva revolucija, jer je to zapravo tako i danas, osim što lijekovi imaju različit režim izdavanja. Pravi smisao ove promjene vidjet ćemo kad bude donesen novi Pravilnik o stavljanju lijekova na listu HZZO-a, jer ovako kao paušalna informacija ne govori mnogo”, komentirao je za Novi list Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).

Isto je, dodaje, i s jedinstvenom listom pomagala i medicinskih proizvoda, jer pravog objašnjenja lista lijekova i lista pomagala i medicinskih proizvoda trenutno nema, niti je jasna namjera predlagatelja zašto se ide na objedinjavanje lista.

Predlagatelj tvrdi da osnovni principi neće biti narušeni, te da se neće ići na štetu pacijenata. Za mnoge, osobito starije i kronične bolesnike, to je životno važno pitanje jer mjesečno uzimaju i po desetak različitih lijekova, a doplatu za redovitu terapiju teško mogu platiti iz vlastitog džepa. Već je bilo primjera da su pacijenti u ljekarni odbijali podići lijek na recept jer mu je poskupjela doplata. Većinom su to umirovljenici koji nemaju dosta novca za kupnju lijekova, pa se između plaćanja režija i terapije odlučuju za ovo prvo, a lijekove preskaču.

Na A listi lijekova nalazi se danas oko 3.700 različitih lijekova, a oni pokrivaju sve bolesti, odnosno medicinska stanja. Besplatan lijek, odnosno lijek bez doplate za svaku dijagnozu bilo je načelo na koje su se dosad pozivali iz uprave HZZO-a. Hoće li tako ostati i nakon što se besplatna lista spoji s listom lijekova uz plaćanje, pacijenti će se osvjedočiti već početkom iduće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close