‘Učinak hrvatske znanosti porastao 3,6 posto’

Autor: Poslovni dnevnik , 08. prosinac 2020. u 21:59
Vladimir Mrša, Predsjednik Hrvatske udruge za znanstvenu komunikaciju ZNAK/MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Događaj je organizirala kompanija Elsevier, specijalizirana za analitiku, koja je predstavila izvješće “Procjena istraživačkog krajolika Hrvatske”.

Hrvatska znanost proteklih je godina znatno napredovala u brojnim segmentima svoga djelovanja, no u nekim područjima još kaska za razvijenim zemljama. Zaključak je to online panel diskusije “Future pathways of Croatian research” na kojoj su stručnjaci razgovarali o hrvatskom istraživačkom potencijalu te.

Događaj je organizirala kompanija Elsevier, specijalizirana za analitiku, koja je predstavila izvješće “Procjena istraživačkog krajolika Hrvatske”.

U njemu stoji da Hrvatska uspješno povećava svoj istraživački otisak pa je od 2014.- 2018. povećala učinak 3,6%, znatno iznad svjetskog prosjeka od 1,6%. No, napominje se kako zaostaje u zagovaranju povećanja financiranja istraživanja i poticanja istraživača na povećanje stručnosti.

Predsjednik Hrvatske udruge za znanstvenu komunikaciju ZNAK, Vladimir Mrša smatra pak da su mehanizmi evaluacije znanstvenika neadekvatni.

“Internacionalizacija znanosti, posebno visokog obrazovanja je nedostatna, a zatvaranje u nacionalni okvir ne vodi stimulativnom znanstvenom okruženju. ali, imamo znanstvenike koji su u stanju kreirati snažan znanstveni ‘output’ mjereno publikacijama, pa ako adresiramo navedene probleme hrvatska znanost može za kratko vrijeme vrlo brzo napredovati”, kaže Mrša.

Komentirajte prvi

New Report

Close