Učenici u štrajku, ne žele svaki dan i nastavu i praksu

Autor: Agencija VLM , 12. studeni 2013. u 13:46
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Iako na nastavu dolaze iscrpljeni i nemaju vremena učenje, profesori se ponašaju kao da je sve normalno, žale se učenici.

Učenici brodske Medicinske škole od ponedjeljka popodne su u štrajku. Odbijaju ići na nastavu jer im je opterećenje svih pet dana u tjednu ići i na nastavu i na praksu. Kažu kako više ne mogu podnositi program koji je propisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kojeg su o svom potezu izvijestili dopisom.

– Mi svakodnevno od 7 sati ujutro moramo na praksu koja traje do 10 sati. Nakon toga nam u 13 sati kreće nastava. Najgore je učenicima putnicima, koji nemaju vremena za povratak kući do početka nastave, a takvih je većina – kaže predstavnica učenica Domenika Benak.

Iako na nastavu dolaze iscrpljeni i nemaju vremena učenje, profesori se ponašaju kao da je sve normalno, žale se učenici. Stoga najavljuju kako će štrajkati sve dok se ne ispuni njihov zahtjev, a to je reorganizacija plana i programa škole na način da se učenici rasterete odvojenim održavanjem nastave i prakse po sustavu tri dana nastave plus dva dana prakse. Ukoliko ne bude napretka svi će zajedno u prosvjednu šetnju ulicama grada. Tako, kažu, radi i Medicinska škola u Puli, dok u Zagrebu učenici idu tjedan dana u školu pa tjedan dana na praksu, što je također prihvatljivo rješenje.

Ravnateljica škole Katica Lulić kaže kako je svjesna problema ali ona ne može mijenjati program ministarstva.

– Razgovarala sam s prosvjetnom inspekcijom koja nam je rekla kako moramo i dalje slijediti propisani program. Pokušat ću drugačije organizirati vježbe u školi koje moramo odraditi po propisanom fondu sati – kazala je ravnateljica, dodavši kako je zatečena što joj učenici nisu ranije ponudili svoj prijedlog rješenja problema.

Komentirajte prvi

New Report

Close