Uče i obrazuju se jednako, ali zarađuju bitno manje

Autor: Ana Blašković , 24. ožujak 2019. u 22:00
Elisabetta Capannelli, Svjetska banka/Ž. B./PIXSELL

Žene u Hrvatskoj zarađuju 88,7% plaće muškaraca pa ostvaruju pravo na niže mirovine.

U 21. stoljeću u Hrvatskoj žene tijekom cijelog radnog vijeka ne zarađuju isto kao muškarci, tek u prosjeku 88,7 posto njihove plaće.

Kasnije tako imaju pravo na niže mirovine pa je siromaštvo žena starije životne dobi čak 35 posto veće nego starijih muškaraca, zabrinjavajući su podaci izvješća Svjetske banke o rodnoj ravnopravnosti u Hrvatskoj.

Premda se žene uspješno školuju na svim razinama, zbog rodnih uloga i socioekonomskih ograničenja njihova je uloga ograničena na tržištu rada te imaju manje mogućnosti za bavljenje poduzetništvom. Među ženama u dobi od 35 do 39 godina samo je 7 posto poduzetnica po čemu smo jedna od najgorih članica EU.

U samo 12 posto tvrtki žene su na najvišim položajima, a samo trećina poduzeća u vlasništvu je žena. No, rodna neravnopravnost ima i etničku dimenziju pa tako samo 6 posto Romkinja završi srednju školu.

"Žene se i dalje suočavaju s preprekama u zapošljavanju, plaćene su manje za isti posao, diskriminirane su na temelju trudnoće i majčinstva, nose dvostruki teret brige za kućanstvo, odnosno obiteljske i poslovne obveze, podzastupljene su na pozicijama političkog i ekonomskog odlučivanja, a opet čine većinu žrtava obiteljskog i seksualnog nasilja", kaže pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

"Ako ženama i muškarcima pružimo jednake mogućnosti, Hrvatska će biti konkurentnija u svjetskom gospodarstvu u budućnosti", poručuje Elisabetta Capannelli, voditeljica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku.

Komentirajte prvi

New Report

Close