Ubrzanje u lipnju: Inflacija u Hrvatskoj dosegnula rekordnu razinu, evo što je najviše poskupilo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. kolovoz 2022. u 11:22
Foto: Ivan Skrinjar/PIXSELL

Rast cijena od 12,3 posto predstavlja ubrzanje u odnosu na lipanj, kada su cijene porasle 12,1 posto na godišnjoj razini.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u srpnju 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva i hrane.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju su u odnosu na lipanj porasle 0,4 posto, dok su u odnosu na srpanj prošle godine skočile 12,3 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljeno u srijedu.

Rast cijena od 12,3 posto predstavlja ubrzanje u odnosu na lipanj, kada su cijene porasle 12,1 posto na godišnjoj razini.

To je već treći mjesec zaredom kako su potrošačke cijene porasle po dvoznamenkastim stopama.

„Kumulativno je u prvih sedam mjeseci indeks potrošačkih cijena porastao 9,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj je razini u srpnju najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku zabilježen u skupini prijevoz, za 19,2 posto, te hrane i bezalkoholna pića, za 18,3 posto.

U restoranima i hotelima cijene su na godišnjoj razini u prosjeku porasle 16,8 posto. S rastom od 14,1 posto prate ih cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, dok su cijene rekreacije i kulture porasle 10 posto.

Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva porasle su, pak, 9,7 posto, a odjeće i obuće 5,5 posto.

„Očekujemo kako će povišene, dvoznamenkaste stope rasta, ostati prisutne i u narednim mjesecima, dok bi se određeno blago smirivanje moglo zabilježiti tek s približavanjem kraja godine”, navode analitičari RBA.

To će, smatraju, uglavnom biti posljedica učinka baznog razdoblja i, u manjoj mjeri, usporavanja gospodarske aktivnosti.

„Naime, ne očekujemo pad cijena energije i hrane, već tek usporavanje i možebitno smirivanje na trenutno povišenim razinama. Stoga će prema našoj procjeni u 2022. godini Hrvatska zabilježiti najveću stopu inflacije u svojoj novijoj povijesti”, navode analitičari RBA, koji u ovoj godini očekuju prosječnu inflaciju od 9,2 posto, a možda i višu.

Smatraju da će se dio inflatornih pritisaka prenijeti na iduću godinu.

„U uvjetima nastavka geopolitičkih napetosti, poprilično je izgledno da će cijene energije ostati povišene, ali se administrativno limitiranje cijena u nekom trenutku mora popustiti, što će dovesti do odgođenog podizanja cijena određenih proizvoda i usluga”, zaključuju analitičari RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close