Uber dovodi još električnih romobila na europske ceste

Autor: Tomislav Pili , 16. prosinac 2019. u 22:00
Električnim romobilima najviše se koriste građani Pariza, kazuju podaci Jumpa / REUTERS

Kompanija ima velike planove sa servisom Jump.

Tijekom iduće godine Uber planira udvostručiti svoja ulaganja u električne bicikle i romobile, posebno u Europi, izjavio je jedan od vodećih ljudi američke kompanije u razgovoru za CNBC. Uber je lani kupio Jump, servis za dijeljenje bicikala sa sjedištem u SAD-u, smatrajući da postoji potencijal rasta u segmentu “mikromobilnosti”.

Prekrasno funkcioniranje

“Želimo udvostručiti ulaganja u mikromobilnost. Vidjeli smo kako to prekrasno funkcionira s našim temeljnim poslovanjem i dijeljenjem vožnje i želimo investirati više i dublje, posebno u Europi”, izjavio je Christian Freese, direktor Jumpa za Europu, Bliski istok i Afriku. Uber je objavio kako je u proteklih osam mjeseci korištenje Jumpovih bicikala i romobila u Europi nadmašilo SAD. Naime, više od 500.000 Europljana vozilo se tim prometalima u tom razdoblju, ostvarivši ukupno 5 milijuna vožnji. Kompanija nije objavila usporedne podatke za američko tržište, ali je otkrila da se romobilima najviše voze građani Pariza, a zatim Sacramenta i Seattlea.

Uberova akvizicija Jumpa ostvarena je usprkos padu interesa investitora za ulaganja u startupe koji se bave električnim romobilima, poput Limea i Birda. U Europi su pak tvrtke kao što je Voi i Tier tijekom ove godine privukle milijune dolara ulaganja fondova rizičnog kapitala. Međutim, ta se vozila suočavaju sa sve većim regulatornim pritiskom. Tako je Francuska nedavno uvela stroža pravila korištenja električnih romobila dok se u Velikoj Britaniji s romobilom i dalje ne smije izaći na javnu prometnicu.

Prioritet u Europi

Unatoč tome, Uberov prioritet u Europi bit će fokusiranje na produbljivanje prisutnosti na postojećim tržištima, poput Londona, gdje je ranije ove godine lansirana usluga najma električnih bicikala. London ima posebno mjesto u Uberovim planovima s obzirom da je pojedinačno najveće tržište u Europi. No, Uberova sudbina na tom tržištu trenutno je podosta nesigurna s obzirom na odluku tamošnjih prometnih vlasti da se kompaniji ne produži dozvola rada.

Uber također planira uvesti nove oblike prijevoza na svoju paltformu, poput električnih mopeda. Ta bi se usluga prvo mogla pojaviti u Parizu.

Komentirajte prvi

New Report

Close