U zimmer freiju ostvareno čak 14,4 milijuna noćenja više nego u hotelima

Autor: Radmila Kovačević/VL , 06. studeni 2019. u 21:59

Ovogodišnja je turistička sezona, unatoč slabijima svibnju i srpnju, premašila sva očekivanja.

Turizam je još jednom ubrizgao spasonosnu dozu hrvatskom gospodarstvu. Unatoč svibnju i srpnju, koji su bili nešto lošiji od očekivanog, i prije kraja listopada turistički su domaćini u Hrvatskoj upisali 19.722.582 gostiju i 106.162.242 noćenja, za pet i dva posto više nego tijekom cijele 2018. godine.

Novi rekordi, koji su izgledali da ovog ljeta turističkim domaćinima izmiču iz ruku, ipak se i dalje nižu. Za financijske rezultate morat će se još malo pričekati, ali prva polovica godine i u tome je donijela plus. Tijekom prvih šest mjeseci prihodi od stranih turista iznosili su 2,72 milijarde eura i, podaci su HNB-a, 5% su veći nego u istom razdoblju lani.

Ruše se rekordi

Prema podacima Porezne uprave, od početka godine do 10. srpnja iznos fiskaliziranih računa u turizmu i ugostiteljstvu porastao je za čak milijardu kuna. Tijekom tog razdoblja u turizmu i ugostiteljstvu izdano je 199,7 milijuna fiskaliziranih računa, a ukupni je iznos premašio 11,32 milijarde kuna. Turizmu se može zahvaliti i rekord kojim se pohvalio ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša. Dnevni iznos svih fiskaliziranih računa u Hrvatskoj 16. kolovoza dosegnuo je 890 milijuna kuna, što je bio najveći iznos fiskaliziran u jednom danu otkad je fiskalizacija 2013. uvedena.

Očekuje se i da ukupni turistički prihodi do kraja 2019. nadmaše lanjske. Lani su stranci u Hrvatskoj, prema HNB-u, ostavili 10,9 milijardi eura i 6,4 posto više nego 2017. Ako su u drugoj polovici ove godine nastavljeni trendovi iz prvih šest mjeseci, cjelogodišnji prihodi od stranih gostiju mogli bi u 2019. narasti i za pola milijarde eura prema 2018.

Kako god, u Hrvatskoj se, za potvrdu dobrih posezonskih rezultata i produljenja sezone, i dalje odmara zamalo sto tisuća gostiju dnevno. Najviše noćenja dosad su ostvarili naši tradicionalno najbrojniji gosti Nijemci. Slijede noćenja domaćih turista te Slovenaca, Austrijanaca, Poljaka, Talijana, Čeha i Britanaca. Pojedinačno, po destinacijama, najviše noćenja ubrali su domaćini u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu, Medulinu, Umagu, a najveći dio turističkog kolača uzeo je obiteljski smještaj. U objektima u domaćinstvu registrirano je 38,8 milijuna noćenja, dok su hoteli uknjižili 24,4 milijuna, a kampovi 18,8 milijuna noćenja.

 

11,3 milijarde

kuna vrijednost je fiskaliziranih računa od početka godine do 10. srpnja

“Činjenica da smo za više od dva mjeseca ranije premašili promet ostvaren u cijeloj 2018. predstavlja odličan rezultat hrvatskog turizma i jasnu potvrdu kako je ova turistička godina, unatoč svim izazovima, odlično provedena od cjelokupnog hrvatskog turističkog sektora. S optimizmom ulazimo u 2020., koja će također biti zahtjevna, a naš će cilj biti zadržavanje konkurentne pozicije Hrvatske u Europi, ali i daljnje pozicioniranje na novim dalekim tržištima”, poručio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Sinergijski rad

Za ministra turizma Garija Cappellija dobri ovogodišnji rezultati dokaz su da Vlada ozbiljno pristupa razvoju turizma, a najava sniženja PDV-a ugostiteljima s prvim danom 2020. na pripremu hrane tome svakako dodaje na težini.

“Vlada promišlja i inovativne načine vođenja turističke politike, a dobri rezultati potvrda su sinergijskog djelovanja svih dionika turističkog sustava, javnog i privatnog sektora, a posebice turističkih djelatnika bez kojih premašivanje prošlogodišnjih rezultata u ovoj izazovnoj turističkoj godini ne bi bilo moguće. Ova godina ostat će zapamćena i kao prekretnica u kojoj je izmijenjeno cjelokupno turističko zakonodavstvo te vjerujem kako ćemo u 2020. godini, kada će se početi primjenjivati novi turistički zakoni, raditi još kvalitetnije i održivije”, poručuje ministar Gari 
Cappelli. 

Komentirajte prvi

New Report

Close