U Zagrebu niče novo urbano naselje u jednom od najzelenijih dijelova grada: Stambene i poslovne zgrade, kuće, parkovi, vrtić…

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2021. u 11:19
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

S obzirom na to koliki potencijal ima da postane veliko urbano naselje, čelnici gradske četvrti s oduševljenjem govore o pretvaranju 30,35 hektara grmlja i raslinja u savršeno mjesto za obiteljski život oko 1500 stanovnika.

Do župe u Trnovčici imali bi oko 500 metara zračne linije, a plac im je udaljen nešto više od kilometra. U blizini su tri osnovne škole, srednja je desetak minuta pješice, a do samog središta Dubrave, a time i do šoping-centra, banaka, pošte i ambulante, autom bi im trebalo najviše pet minuta. I iako bi im baš sve potrebno bilo u neposrednoj blizini, opet bi imali luksuz života u jednom od najzelenijih dijelova grada, tik uz potok Čučersku reku, piše Večernji list.

S obzirom na to koliki potencijal ima da postane veliko urbano naselje, nije ni čudo što čelnici gradske četvrti Gornja Dubrava s oduševljenjem govore o pretvaranju 30,35 hektara grmlja i raslinja sjeveroistočno od Ulice Mate Lovraka u savršeno mjesto za obiteljski život oko 1500 stanovnika, koliko bi ih trebalo smjestiti na područje koje bi se zvalo Branovečina II. Kako će izgledati zona omeđena ulicom Branovečina na istoku, rubom istoimenog naselja na sjeveru, potokom na jugu te produženim ulicama Klin i Rudolfa Kolaka na zapadu i jugu opisano je u urbanističkom planu uređenja (UPU) koji je ljetos donijela Gradska skupština.

– Bit će to vrhunsko urbano naselje. Imali smo i javnu raspravu i ideja je odlično prihvaćena. Svima se sviđa, a vlasnici parcela na području budućeg naselja jedva čekaju da počne gradnja. Ponajprije prometnica kroz naselje jer bi ondje sagradili i šoping-centre – kaže Damir Oniško, predsjednik Vijeća četvrti Gornja Dubrava. Nada se, dodaje, da će se zato što prije ostvariti projekti produženja Ulice Klin sve do Lektrščice, kao i Kolakove, jer će time i veliki dijelovi četvrti Gornja Dubrava i Sesvete biti još bolje međusobno povezani.

– Guram zato da se Ulica Klin produži i prije nego što počne gradnja naselja. Prometnica nije preduvjet za projekt, ali će zasigurno pripomoći – ističe Oniško.

A što će se sve graditi u naselju? Stambene i poslovne zgrade uglavnom, kao i kuće, i to do visine četiri kata. No, tu i tamo, uz glavne prometnice, dopustit će se i sedmerokatnice. U samom centru nove Branovečine niknuti bi trebao i društveni objekt poput doma, ambulante ili crkve, a odmah do njega i vrtić za 200 djece. Oba su objekta pozicionirana tako da se do njih iz svakog dijela kvarta može doći u pet minuta.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close