U Zagrebu ih se prodaje za preko 100 kuna, a berači ne dobiju ni trećinu tog iznosa

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2022. u 11:40
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Dok je unatrag 5-10 godina berba gljiva (najčešće vrganja i lisčarki) beračima donosila solidnu zaradu, danas se priča okrenula.

Sa kašnjenjem „ gljivarskog biološkog sata“ ovih su dana po Lici doslovno buknule gljive. Nakon vrlo sušnog ljeta sada kiša vrlo često pada, što uz temperature zraka znatno iznad ništice pogoduje rastu većine vrsta gljiva. Ipak, u ovoj je priči vrganj svakako pravi car. Riječ je o vrlo kvalitetnoj i ukusnoj gljivi čvrste konstrukcije koja se priprema na mnoge načine. Vrganji se najčešće kuhaju, peku, kisele za zimnicu, dinstaju, suše… Mnogi će vam reći kako nema bolje delicije od rižota s vrganjima.

Dok je unatrag 5-10 godina berba gljiva (najčešće vrganja i lisčarki) beračima donosila solidnu zaradu, danas se priča okrenula. Otkupne cijene po kilogramu vrganja I. klase ostale su na razini onih od unatrag nekoliko godina, ili su čak i smanjene, dok je sve poskupjelo, piše Novi list. Ovih dana kada su šume pune berača, otkupne cijene vrganja kretale su se po 20-25 kuna za kilogram. Mnogi su berači pri tome prigovarali kako je sve poskupjelo, samo vrganji po otkupnim cijenama ostaju kao prijašnjih godina. Neki su otkupljivači na sve ovo reagirali mizernim povećanjem otkupnih cijena po 27 kuna. Drugu klasu vrganja malo tko i donosi na otkup jer su cijene od 8-10 kuna za kilogram premale da bi se takve gjive uopće vuklo po šumama i iznosilo na otkup.

Dok u Lici berači muku muče s otkupnim cijenama, istodobno se na zagrebačkim tržnicama vrganji I. klase nude po 100-120 kuna po kilogramu.

Komentirajte prvi

New Report

Close