U Zagrebu 44 nova slučaja zaraze koronavirusom, u Osječko-baranjskoj županiji je 35

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. lipanj 2020. u 13:26
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Na području grada Đakova do daljnjega će se odgoditi sva javna okupljanja, a provoditi će se pojačane mjere rada noćnih klubova i trgovačkih centara. Tržnica u Đakovu za sada neće biti zatvorena, ali će se pojačati mjere opreza i sigurnosti, a što se tiče noćnih klubova razmotrit će se treba li im ograničiti radno vrijeme, ili ih potpuno zatvoriti.

U protekla 24 sata zabilježena su 44 nova slučaja zaraze koronavirusom, a ukupno je 182 aktivna slučaja i 977 aktivnih samoizolacija, izvijestili su iz Grada Zagreba.

“U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo je provedeno je 314 testiranja, u Gradu Zagrebu zabilježena su 44 novodijagnosticirana slučaja”, navodi se u priopćenju.

Trenutno su 182 aktivna slučaja i ukupno 977 aktivnih samoizolacija.

Za 25 novooboljelih osoba mogući izvor zaraze su noćni klubovi, šest novooboljelih osoba su kontakti ranije oboljelih osoba, dva slučaja su importirana iz Srbije. Za jedanaest slučajeva još nije utvrđen potencijalni uzrok zaraze, no epidemiološki izvidi su u tijeku, poručili su iz Grada Zagreba.

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji je 35  novoboljelih od koronavirusa, od kojih 33 u Đakovu, a u tom gradu će se do daljnjega odgoditi sva javna okupljanja, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Načelnik stožera dožupan Goran Ivanović kazao je na konferenciji za novinare kako su jučer testirane 173 osobe, a od ukupno 35 novoboljelih osoba, 33 su iz Đakova te po jedna Valpova i Osijeka.

Dodao je kako su u Županiji od koronavirusa trenutno oboljele 143  osobe, od kojih su 113 iz Đakova, u osječkom KBC-u hospitalizirana su 24 pacijenata, pet više nego jučer, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 1188 osoba, 285  više nego jučer.

U Đakovu klubovima ograničiti radno vrijeme ili ih zatvoriti

Govoreći o stanju u Đakovu, koje je glavno žarište epidemije u Županiji, Ivanović je istaknuo kako je Stožer zaključio da će se na području grada Đakova do daljnjega odgoditi sva javna okupljanja, a provoditi će se pojačane mjere rada noćnih klubova i trgovačkih centara.

Pojasnio je kako tržnica u Đakovu za sada neće biti zatvorena, ali će se pojačati mjere opreza i sigurnosti, a što se tiče noćnih klubova razmotrit će se treba li im ograničiti radno vrijeme, ili ih potpuno zatvoriti, ali će se o tome konzultirati s nacionalnim Stožerom.

Najavio je kako će sutra će doći u pomoć dva tima epidemiloga, iz Virovitice i Slavonskog Broda, koi će pomoći epidemiolozima županijskog Zavoda za javno zdravstvo u rješavanju situacije u Đakovu.

Krizme odgođene na najmanje dva tjedna

Dodao je kako je u razgovoru s nadbiskupom đakovačko-osječkim Đurom Hranićem dogovoreno da će sve krizme i pričesti na području nadbiskupije biti odgođene na najmanje dva tjedna, a misna slavlja ostaju, uz mjere koje su i sada na snazi, gdje se preporuča da budu u vanjskim prostorima.

Ivanović ističe kako se ovoga trenutka nije raspravljalo o ostalim mjerama u Županiji, a te će se odluke vjerovatno donijeti danas kasno popodne ili sutra ujutro, pri čemu se stalno kontaktira s Nacionalnim stožerom civilne zaštite te se ni jedna odluka neće donijeti bez usklađivanja s njim.

Stoga ćemo ovaj dan utrošiti kako bi sutra bili spremni izaći s paketom mjera, koji će se odnositi na ostatak Županije. Vjerujem da ćemo popodne održati još jednu kratku sjednicu, i na temelju današnjih nalaza epidemiologa, donijeti krajnju procjenu kako ćemo postaviti stvari u cijeloj Županiji, poručio je Ivanović.

Osječko ljeto kulture u kontroliranim uvjetima

Na upit novinara kazao je kako će se Osječko ljeto kulture (OLJK) vjerovatno ipak održati, ali u vrlo kontroliranim uvjetima, na vanjskim prostorima te da je to epidemiloška odluka.

Dodao je da je na današnjoj sjednici Stožera sudjelovala i osječka dogradonačelnica Žana Gamoš te da je grad Osijek obećao da može osigurati sve što epidemiolozi traže za odvijanje OLJK-a, pa smatra da, sukladno trenutno epidemiološkoj procjeni, OLJK može imati svoje otvorenje 29. lipnja.

Epidemiolog Tomislav Dijanić izvijestio je kako je do sada ukupno oboljelo 12 djece, koja su pohađala đakovački dječji vrtić “Sunčev sjaj Nazaret”, a od ukupnog broja oboljelih najveći dio odnosi se na samostan Milosrdnih sestara Sv. Križa, a manji dio na civilno stanovništvo.

Dodao je kako se uzimanje uzoraka nastavlja, a očekuju se i rezultati testiranja krizmenika, na krizmi koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, koji je u međuvremenu obolio od koronavirusa, na temelju čega će odlučiti što će se dalje poduzimati.

Komentirajte prvi

New Report

Close