U zagrebačke škole stiže novi predmet, očekuje se veliki interes učenika

Autor: Poslovni.hr , 23. veljača 2022. u 09:20
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Uskoro kreće edukacija 150 nastavnika koji će predmet predavati.

Dogodine novi predmet naziva ŠIZ ulazi u 85 posto zagrebačkih srednjih škola, a očekuje se veliki interes učenika.

ŠIZ je skraćenica od Škola i zajednica. Pohađat će ga učenici drugog i trećeg razreda srednje škole.

”Smatram da bi se trebalo otvoriti više mjesta za volontiranje. Znam samo za par crkvi i to je premalo s obzirom na to koliko ljudi je bez doma”, rekla je za RTL Tihana Markulin, učenica Prve gimnazije u Zagrebu.

”Nedostaje biciklističkih staza. Iako nas se potiče da idemo biciklom u školu, nema staza i smetamo ili autima ili pješacima”, kazala je Paula Škvorc, učenica Prve gimnazije u Zagrebu.

”Znam koliko je teško kretati se invalidima po gradu i prvo bih htjela promijeniti rampe i omogućiti im ulazak u gradske ustanove”, izjavila je Tea Husnjak, učenica Prve gimnazije u Zagrebu.

“Sat bi trebao funkcionirati u ležernijem ozračju”

Ovi i drugi problemi koje učenici odaberu bit će tema nastave u 47 zagrebačkih škola od jeseni. Uskoro kreće edukacija 150 nastavnika koji će predmet predavati.

”Sat bi trebao funkcionirati u ležernijem ozračju, učenici su u centru samog predmeta i oni sami bi trebali predložiti probleme koje vide u svojoj zajednici”, rekla je Josipa Dvoraček Užarević, profesorica etike Prve gimnazije u Zagrebu.

Isti predmet provodi se već u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji. Učenici su odabrali problem manjka zelenih površina, a za svoj trud dobit će i ocjenu.

”Ne očekuju da će, kako kažu, zazeleniti Rijeku, ali i malu stvar ako riješe, bit će sretni. Ako ništa, naučit će kako mogu djelovati kao građani. Drugi razredi već pitaju, dobar glas se proširio i stvarno su zainteresirani, a vjerujem da će tako biti i u drugim školama”, komentirala je Helena de Karina, profesorica Prve riječke hrvatske gimnazije.

Predmet mogu uvesti i drugi diljem Hrvatske, a lokalna zajednica snosit će troškove edukacije nastavnika i provedbe u školi.

Komentirajte prvi

New Report

Close