U zagrebačkoj bolnici šestero novorođenčadi zaraženo enterovirusnim meningitisom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. lipanj 2023. u 11:28
foto: unsplash

Situacija se redovito prati, koordinacija svih dionika je svakodnevna, a danas su u bolnicu stigli sanitarni inspektori Državnog inspektorata, kažu u KB-u Sveti Duh.

KB Sveti Duh potvrdio je u utorak da šestero novorođenčadi rođene u toj bolnici ima simptome enterovirusnim meningitisom te su zabranjene posjete na Ginekologiji, a u bolnicu su danas poslani sanitarni inspektori dok je Ministarstvo zdravstva poslalo zdravstvenu inspekciju.

Enterovirus je izoliran kod šestero novorođenčadi, rođenih između 8. i 12. lipnja, i na liječenju su u KB-u Sveti Duh i Klinici za dječje bolesti, a dijete liječeno u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ otpušteno je na kućnu njegu, odgovorila je bolnica na Hinin upit.

Djelatnici Klinike za ginekologiju i porodništvo jučer su dobili informacije iz drugih ustanova da nekoliko djece, rođene na Svetom Duhu, ima simptome enterovirusne bolesti.

Bolničko ravnateljstvo navodi da su odmah poduzeli sve potrebne aktivnosti i obavijestili epidemiologe iz “Štampara” koji su zabranili posjete na odjelima.

Situacija se redovito prati, koordinacija svih dionika je svakodnevna, a danas su u bolnicu stigli sanitarni inspektori Državnog inspektorata, kažu u KB-u Sveti Duh.

Ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj Goran Roić potvrdio je da su tijekom vikenda primili četvero novorođenčadi u dobi od pet do sedam dana zbog povišene tjelesne temperature.

Dijagnostičkom je obradom utvrđeno da se radi o enterovirusnoj infekciji.

Djeca su adekvatno zbrinuta te su dobrog općeg stanja i kod većine se očekuje brzi otpust kući.

“Budući da je svo četvero djece imalo isti uzrok febrilitetate te su rođena u kratkom vremenskom razdoblju u istom rodilištu, proveden je epidemiološki nadzor te se provode sve mjere sprječavanja širenja infekcije”, rekao je ravnatelj Klaićeve.

U Ministarstvu zdravstva (MIZ) kažu da ih KB Sveti Duh nije službeno obavijestio o nastaloj situaciji moguće ugroze virusom u rodilištu te su im poslali dopis u kojem traže hitno očitovanje o novonastaloj situaciji.

Upravo je danas u tijeku nadzor zdravstvene inspekcije vezano uz slučaj pacijentice preminule na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu u KB-u Sveti Duh koji će ujedno obuhvatiti i neželjeno zbivanje u rodilištu.

“Pacijenti nam moraju biti u fokusu jer radi njih zdravstveni sustav postoji, što uključuje i KB Sv. Duh kao i osnivača ustanove Grad Zagreb”, poručuju iz MIZ-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close