U Zagorju je prijevoz besplatan, a ovi srednjoškolci plaćaju 930 kuna

Autor: Agencija VLM , 02. listopad 2012. u 12:33
Ilustracija / SXC

Kad su upisivali djecu Zagreb je bio bliži i dostupniji nego zagorske srednje škole, a sada zbog toga moraju ispaštati

Zašto je Ministarstvo obrazovanja nekima majka, a drugima pak maćeha? Za sve je zagorske srednjoškolce koji putuju unutar Krapinsko-zagorske županije prijevoz besplatan, dok mi za našu djecu koja gravitiraju prema zagrebačkim školama, jer nam je do Zagreba bliže i bolja je prometna povezanost, moramo plaćati čak 930 kuna. Zar se ne bi sve srednjoškolce u Hrvatskoj trebalo jednako tretirati, požalili su nam se gnjevni roditelji iz općine Kraljevec na Sutli. Načelnik Antun Hrelja rekao nam je da se čak 97 posto srednjoškolaca s područja te općine ne školuje u Zagorju nego u Zaprešiću te na području Zagreba.

– Mi prirodno gravitiramo Zaprešiću i Zagrebu i našoj je djeci jednostavnije i brže doći do Zaprešića i Zagreba, negoli do Zaboka, Bedekovčine, Oroslavja ili Krapine. Apsurdno je da Kraljevec na Sutli danas nema nijednu direktnu liniju sa Zabokom gdje su škole, ali i bolnica – rekao je načelnik Hrelja.

Općina daje 21 posto

Kako bi barem malo ublažio roditeljske stresove oko plaćanja troškova do škole, Hrelja nam je rekao da će Općina, uz županijskih četiri posto subvencije, za svojih 70-ak srednjoškolaca koji putuju do Zaprešića i Zagreba, sama financirati preostalih 21 posto. – Ako je ministarstvo preuzelo brigu da se svoj djeci u Hrvatskoj prijevoz sufinancira sa 75 posto, ne znam zašto bi naša djeca, i to samo zato što Bandić i Grad Zagreb ne žele potpisati sporazum s ministarstvom, bila izuzeta od te odluke i sada moraju plaćati čak 930 kuna. Tim više što oni pri upisu nisu znali da će sve to tako ispasti – rekao je Hrelja.

Vlasnik Meštrović prijevoza Mirko Meštrović koji svojim autobusima prometuje na liniji od Kraljevca na Sutli do Zaprešića rekao je da je za učenike koji putuju prema Zaprešiću sve sređeno i da će oni uz subvenciju Općine od 21 posto i Županije od četiri posto imati besplatni prijevoz. No, problem nastaje za učenike, a takvih je više od 70 posto iz Kraljevca na Sutli, koji iz Zaprešića idu dalje prema Zagrebu.

– Nažalost, ti učenici sada moraju u cijelosti financirati prijevoz i do Zaprešića, ali i dalje za ZET-ove linije do Zagreba. O tim učenicima očito nitko dok je donosio odluku o sufinanciranju nije razmišljao – rekao je Meštrović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close