U Zadru testiraju dobivanje vode iz zraka za proizvodnju hrane

Autor: Suzana Varošanec , 10. svibanj 2021. u 12:54
Ana Yael Prelog i Anamarija Frankić, direktorica CROdeliciousa sa suvlasnicom te tvrtke, inače hrvatsko-američkom znanstvenicomPD

Kreće umrežavanje struke, ‘rađa’ se prvi startup za agrar na bazi biomimetike.

Prva biomimetička tvrtka u Hrvatskoj posluje pod imenom CROdelicious, direktorica je Ana Yael Prelog, dok je suvlasnica, po brojnim međunarodnim ekološkim projektima poznata, hrvatsko-američka znanstvenica Anamarija Frankić koja na University of Massachusetts Boston predaje upravljanje obalnim ekosustavima i biomimikriju. Američki tim u kojem su sudjelovali njezini studenti, za kreirani biomimetički dizajn AquaWeb – dobivanje vode iz zraka za lokalnu proizvodnju hrane, osvojio je dva svjetska priznanja: 2017. prvu nagradu na Global Biomimicry Design Challenge te Ray of Hope Prize.

Danas je AquaWeb dizajn u Hrvatskoj plasiran preko CROdeliciousa, testirat će se na poljoprivrednom dobru Sveučilišta u Zadru – Baštici. U ovoj fazi to je pilot projekt, provodi se u suradnji s Agencijom za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, pa je započeto planiranje, dizajniranje i izgradnja AquaWeba ključni dio projekta “AdriaClim”, ukupne vrijednosti 8,8 milijuna eura.

“Općenito, cilj je ojačati prilagodbe i otpornost lokalnih zajednica na klimatske promjene, kojima danas svjedočimo”, ističe ravnateljica ove razvojne agencije Marina Dujmović Vuković.

Navedeno inovativno rješenje temelji se na apsorpciji vode iz zraka i njenoj pohrani, i prema Frankić, AquaWebom se želi prikazati na koji način je moguće osigurati na licu mjesta dostupnost vode i navodnjavanje manjih poljoprivrednih površina, posebno u periodima kad je prisutan deficit vode. “AquaWeb djeluje poput upijajuće infrastrukture za atmosfersku vodu, i to oponašajući način na koji paukova mreža sakuplja vodu, tehniku skladištenja vode po primjerima različitih sukulentnih biljaka, zatim transportiranje vode poput micelija i strukturnu potporu u obliku pčelinjih saća. U prirodi postoje hidrofilične i hidrofobične nano strukture na koji način različite vrste u prirodi apsorbiraju vodu iz zraka. Stoga se i ovaj projekt temelji na nanotehnologijama”, kaže Frankić dodajući da je dobila Fulbright da na Sveučilištu u Zadru osnuje kolegij iz Biomimikrije na odsjeku za Ekologiju, Agronomiju i Akvakulturu, koji je uključen u obavezne predmete za dodiplomski i diplomski studij, gdje radi na pola radnog vremena. Na valu ubrzanog razvoja, naročito tijekom zadnjih 25 godina pod pritiskom klimatskih promjena, paralelno uz traženje odgovora za tu veliku prijetnju ekonomiji, biomimikrija ulazi na velika vrata u sve pore poslovanja. Prisutna je i u svim znanstvenim disciplinama, biomimetičkoj tehnologiji, medicini, arhitekturi, dizajnu, inženjeringu… Procjenjuje se da oko 45 milijardi dolara iznose ulaganja kojima upravljaju tvrtke koje podržavaju bioinspirirane inovacije. Ovaj trend na snažnim financijskim tržištima za nas je SF, no stvari se pod zadnje pomiču s početne točke, i Frankić tvrdi da rješenja na ovoj bazi postoje u Hrvatskoj, samo nisu prepoznata i za mnoge se ne zna.

Ipak, oko CROdeliciousa kreće umrežavanje, pa suradnju s ovom profesoricom već dogovara naša nova inicijativa za veći utjecaj načela biomimikrije na poslovanje subjekata u raznim djelatnostima. Tim mladih stručnjaka u kojem su Matej Vucić (biologija), Naum Kičeec (marketing), Marin Bošnjak i Marko Mataić (IT ) stvara prvi hrvatski startup za poljoprivredu na bazi biomimetike. Projekte koje pripremaju za financiranje EU novcem kane pretočiti u djelo kroz suradnju u poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući umrežavanje zainteresiranih OPG-ova, ali i u što kraćem roku ovaj pristup multidisciplinarnim putem uvoditi u ostale djelatnosti, kažu, od građevinarstva do energetike.

Naša je ideja olakšati procese u poslovanju na bazi biomimikrije i kroz inovativne tehnologije dobiti veću vrijednost, ne samo u poslovanju na samoodrživim načelima, već za društvo u globalu, naš okoliš i državu”, kaže Kičeec.

Biomimikrija sve više dobiva na važnosti, objašnjava Frankić, jer u prirodi nema otpada, sve je učinkovito, multifunkcionalno i održivo na bazi kolaboracije, a ne samo kompeticije kao što nas uče. U biomimikriji, navodi, učimo kako biti samoodrživi, primijeniti iz prirode nexus energije+hrane+vode koja je prisutna sada i tu, besplatno. Tako će se na temelju rezultata monitoringa u zadarskoj Baštici planirati smjernice za daljnju implementaciju i primjenu inovativnih tehnologija i ‘nature based’ biomimetičkih rješenja u poljoprivredi i samoodrživom lokalnom razvoju.

Golem potencijal

Ovisno o rezultatima, nastavit će se aktivnosti i planiranja za potencijalnu komercijalnu proizvodnju, a s obzirom na klimatske promjene i nasušne potrebe za vodom ‘nebo je granica’.

Biomimetički dizajn AquaWeb kao proizvod je patentiran u SAD-u, te su njezini studenti osnovali startup NexLoop, sa sjedištem u New Yorku. Direktor Jacob Russo, kaže, u sklopu tog startupa razvija i testiranja atmosferskog prikupljanja vlage dronovima i drugim novim puno efikasnijim tehnologijama. Po principu kao što se može privući jedan oblak i kiša stvoriti svugdje, tako se i Aquaweb može aplicirati modularnim pristupom na razne objekte. Jedan od najuspješnijih startupa inspiriranih rješenjima iz prirode je NBDnano – CEO je Deckard Sorensen, student profesorice Frankić, s oko 100 milijuna dolara godišnjeg prometa, prava međunarodna tvrtka, i prema Forbesu nekoliko godina prije pandemije najuspješniji startup u Americi.

Sve svoje aktivnosti, proizvode i usluge, CROdelicious, temelji na rješenjima iz prirode. One prve krenule su s projektom pčelarstva na području Sunje i edukacijom, s vizijom zasnovanom na 6 osnovnih životnih principa biomimikrije. To za svaku biomimetičku tvrtku znači, pojašnjava, sljedeće: učinkovito koristiti resurse (po mogućnosti lokalne – nexus energije, vode i hrane) i zelenu, prirodnu kemiju, zatim uskladiti se s lokalnim razvojem i prilagoditi se promjenama (npr. lokalne poplave i suše) te integrirati rast i razvoj sukladno prirodnom i društvenom okolišu, kao i zaključno, evoluirati kako bismo preživjeli. Po njoj, to znači “učimo od pčela koje to na zemlji čine preko 150 mil godina”.

Izdašni EU fondovi

“Zbog značaja biomimikričnog pristupa i u biznisu, upravo pokrećemo objedinjavanje svih biomimikrijskih centara i instituta u Europi, te želimo osnovati European Council of Purpose. Mislim da je ovo pravo vrijeme da se i u Hrvatskoj osnuje Biomimicry Croatia, na temelju postojećeg zadarskog Biomimicry LivingLabsa, koji su za sada virtualna vizija, preko koje su studenti razradili postojeća rješenja lokalnih problema u okolišu: zagađenja slivnim vodama, otpadne vode, pitke vode, poplave, kako osmisliti zelene marine i luke, navodnjavanje, zeleni krovovi, solarna energija za lokalnu rasvjetu, održiva polikultura na kopnu i u moru”, zaključuje naša sugovornica. EU snažno potiče projekte na rješenjima iz prirode za što ima posebno usmjerene i vrlo izdašne fondove, a samo jedan od njih na raspolaganju ima cca 280 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close