U Westgateu otvoren prvi hrvatski Centar za energetska rješenja

Autor: Ante Pavić , 01. srpanj 2014. u 22:01
Svečano otvorenje Centra za energetska rješenja (CER) u Westgateu

Klijenti u CER-ovu prostoru mogu izračunati koji energent je najprimjereniji za njihovo kućanstvo i kako sniziti energetske troškove..

Ovo je jedan, usudio bih se reći, od najvećih projekata suradnje Hrvatske i Slovenije", izjavio je član Uprave Petrola i predsjednik gospodarsko interensnog udruženja Centar za energetska rješenja (CER) prilikom otvaranja u zaprešičkom trgovačkom centru Westgate.

CER je prije dvije godine osnovan u Ljubljani s ciljem da kupci na jednom mjestu dobiju sve potrebne informacije, projektnu dokumentaciju i materijal za energetsko učinkovitu gradnju zgrada po principu "ključ u ruke". Klijenti u CER-ovu prostoru u Westgateu mogu izračunati koji energent je najprimjereniji za njihovo kućanstvo i na koji način sniziti energetske troškove. 

Nulta energija
U CER Zagreb su udruženi energetsko društvo Petrol, proizvođač izolacija Knauf Insulation, proizvođač stolarije i energetski štedljivih kuća Jelovica, proizvođač prozora Mik i proizvođač rasvjete za unutarnje i vanjske objekte Sloluks. Gregor Benčina, predsjednik Uprave Jelovica i potpredsjenik CER-a, kazao je da se inicijativi pridružilo više hrvatskih građevinskih tvrtki te da Centar postaje regionalni. "U Sloveniji su rezultati CER-a iznad očekivanja", kaže Benčina. "Ideja je da promoviramo ideju energetske učinkovitosti, a tek onda dolazi ekonomska strana", kaže Benčina čija je Jelovica povećala prihode nakon inicijative Europske komisije da započne veliki projekt energetske obnove zgrada u Europskoj uniji. Hrvatska je kao članica EU također obvezna do 2018. godine sve zgrade javne uprave učiniti zgradama tzv. "nulte energije" pa je očito da je i hrvatsko tržište zanimljivo. Kako kaže Benčina, tvrtke koje se bave time nisu najveći dobitnici, nego su to korisnici i država koji na ovaj način značajno štede na energentima. CER u Ljubljani je zadnjih godinu dana posjetilo oko šest tisuća ljudi ostvarivši uštedu energije od 12.096 MWh/godišnje čime je emisija ugljičnog dioksida smanjena za najmanje 3.024 tone. 

Svuda ista priča
"Nije riječ samo o stavljanju novih prozora, nego o otvaranju novih radnih radnih mjesta i podizanju građevinskog sektora", naglasio je Benčina, dodajući da projekt energetske učinkovitosti donosi dodanu vrijednost. I dok su se hrvatske kolege žalile na određene pravne propise koji otežu energetsku obnovu zgrada i kako se ispunjenje ciljeva do 2018. godine odvija sporo, Slovenci su mogli samo odgovoriti da ništa drugačije nije niti kod njih.

Rok Vodnik, Petrol

'Naša je strategija energetsko društvo'

Jedan od osnivača CER-a je slovenski Petrol pa se postavilo pitanje odakle zanimanje jedne naftne kompanije za energetsku učinkovitost. "Petrol je u Hrvatskoj prepoznat kao trgovac naftom i njezinim derivatima, ali naša je strategija u smjeru stvaranja energetske kompanije", kaže Rok Vodnik, član Uprave Petrola i predsjednik GIZ CER-a. Stoga Petrol projektira i savjetuje svoje protošače te  prodaje energente od plina do biomase.

Komentirajte prvi

New Report

Close