U voću iz Hrvatske otkriven zabranjeni pesticid opasan za djecu

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2023. u 10:11
foto: unsplash

Studije i epidemiološki nalazi povezuju ga i s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije, navodi se u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe.

U voću uzgojenom u Hrvatskoj pronađen je zabranjeni pesticid posebno opasan za zdravlje djece, javio je europski sustav za uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF).

Kontrolom na prodajnim mjestima u Hrvatskoj otkriven je klorpirifos (chlorpyrifos) u mandarinama koje su se prodavale u Hrvatskoj i Sloveniji, pišer Dnevnik.hr.

RASFF je 23. listopada uzeo uzorke s voća u Hrvatskoj i na njemu je otkriveno 0,033 mg/kg pesticida klorpirifos dok je dozvoljena maksimalna količina 0,01 mg/kg.

Ovaj pesticid je u Europskoj uniji zabranjen u travnju 2020. nakon što su brojna istraživanja pokazala da izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Studije i epidemiološki nalazi povezuju ga i s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije, navodi se u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe.

Nedavno su zaustavljene i uništene dvije pošiljke mandarina koje su iz Hrvatske poslane u Srbiju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

nama ne treba , poljoprivredna skola, agronomski fakultet, veterinarski fakultet…dovoljan je samo internet i naravno drzava koja to sve amenuje

mozes imati farmu svinja, goveda, plantazu mandarina i biti poljoprivrednik proizvodjac, primati od drzave poticaj i za nista ne odgovarati..

tako i za ovo kad otrovom spricas voce i povrce i trujes svoj narod, svoju djecu zbog profita i bahatosti i naravno nitko nije kriv..osim drzave, koja je za sve kriva.. uvijek..

a ista ta drzava je omogucila da ljudi zalutaju u poljoprivredu i isti se bave jednom od najvaznijih proizvodnji..proizvodnjom hrane..

30 godina ulazemo kroz poticaje u tu istu poljoprivredu..a rezultat se vidi sada..godine nerada i kupovanja glasova sad dolaze na naplatu..otreznjenje je jako bolno..

puno nas bi voljelo biti pravnik, kirurg, pilot,medicinski brat, bankar, novinar ..al ne ide bez knjige i sati ucenja ..jedino poljoprivrednik mozes bit bez icega i onda se cudimo ovome, africkoj svinjskoj kugi ili prinosima ratarskih kultura

jos smo i dobri tko nas vodi..

 

 

New Report

Close