U više od polovine inspekcijskih nadzora u špici sezone sve čisto

Autor: Marija Brnić , 22. kolovoz 2021. u 09:31
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prema službenoj objavi DIRH-a, obavljeno je 2148 nadzora, a povrede propisa utvrđene su u 868 slučajeva.

U 60% nadzora koje su svi sektori Državnog inspektorata provodili od početka srpnja do 18. kolovoza nisu utvrđene nikakve nepravilnosti.

Toliki udjel analiziranih gospodarstvenika koji je uredno obavljao poslovanje glavni državni inspektor Andrija Mikulić drži za pohvalu, jer pokazuje da “iz godine u godinu bilježimo pad pojavnosti nekih nepravilnosti, što jasno ukazuje da smo kao društvo odgovorniji, discipliniraniji te u konačnici profesionalniji”.

Prema službenoj objavi DIRH-a, obavljeno je 2148 nadzora, a povrede propisa utvrđene su u 868 slučajeva, pri čemu je kod nekih od gospodarstvenika koje su posjetili inspektori utvrđeno više prekršaja, ukupno 1057.

Za polovicu tih povreda inspektori su “izrekli opomenu” i omogućili ispravak nepravilnosti. U preostalim slučajevima poduzete su mjere kažnjavanja, pa su sudovima podnesena 73 optužna prijedloga, doneseno je 40 prekršajnih naloga, s tim da su, kako napominju iz DIRH-a, u 12 slučajeva oduzete protupravno stečene imovinske koristi i naplaćeno je 246 kazni na mjestu izvršenja prekršaja. Detalji o čime se ti poduzetnici bave i o kojim vrijednostima kazni je riječ, nije objavljeno.

Što se nalaza inspektora tiče, iz DIRH-a navode da je kod nekoliko ugostitelja utvrđeno nepridržavanje propisanog radnog vremena i neisticanje cijena, a inspektori rada našli su nekoliko slučajeva neprijavljenih radnika, stranaca i maloljetnika.

Poljoprivredni inspektori utvrdili su slučajeve korištenja poljoprivrednog zemljišta u svrhu kampiranja, no ne precizira se lokacije o kojima se radi.

Komentirajte prvi

New Report

Close