U velikoj akciji dogovoreno: U Hrvatsku stiže milijun doza ruskog cjepiva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. veljača 2021. u 08:14
FOTO: Reuters

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak navečer da je Hrvatska dogovorila s Rusijom suradnju oko nabave cjepiva, ali kako je na struci da nađe pravi put interventnog uvoza ruskog cjepiva u Hrvatsku.

Beroš je izrazio rezervu prema načinu uvoza koji je učinila Mađarska i kaže da ne zna je li taj način dovoljno siguran.

Mađarska je pribjegla privremenoj upotrebi neodobrenog cjepiva što znači da postoji mogućnost razvoja određenih nuspojava, rekao je Beroš u Dnevniku Nove TV i naglasio da je za rusko cjepivo sve više dokaza da je učinkovito, ali da bi trebalo pričekati dokaze da je i sigurno.

Optimalno bi bilo da glavna regulatorna agencija EMA (Europska agencija za lijekove) odobri to cjepivo jer ona ima iznimno visoke kriterije. Ruski veleposlanik mi je kazao da dozvolu EMA-e očekuju možda početkom travnja, ali o tome će me redovito obavještavati, rekao je ministar zdravstva i dodao da je Rusija spremna.

Zamislite da se uveze neko cjepivo i da se prijave neke nuspojave i transgeneracijski problemi, upozorio je i dodao da hrvatska agencija (HALMED) može u suradnji s europskom agencijom napraviti procjene cjepiva za dva do tri dana, te u slučaju da sve bude u redu, rusko cjepivo bi moglo doći u Hrvatsku vrlo brzo, za pola dana.

Ministar Beroš je istaknuo da Hrvatske očekuje veće količine cjepiva iz drugih izvora i da će se procjepljivanje građana, koje prema ranije najavljivanim planovima kasni, u Hrvatskoj ubrzati.

Glede organizacije cijepljenja, Beroš je kazao da je razgovarao s predstavnicima svih županija da se nađe dovoljno veliki prostor i timove koji to mogu raditi, te da je iz 90 posto županijskih zavoda za javno zdravstvo dobio podatke da su određene točne lokacije s imenima voditelja timova, kao i da je u Zagrebu spremno 19 takvih lokacija.

Hrvatskoj je cilj sljedećih tjedana nabaviti najmanje milijun doza ruskog cjepiva protiv covida-19 Sputnik V, moguće je čak i više od toga bude li potrebe, a neslužbeno se spominje čak i do dva milijuna, ekskluzivno pak doznaje Jutarnji list. Time bi Hrvatska, uz pošiljke drugih proizvođača cjepiva, do ljeta mogla imati procijepljeno 70 posto populacije, koliko je, vjeruje se, potrebno da bi se epidemija zaustavila, a to je onda i odličan start za turističku sezonu o kojoj je ovisno hrvatsko gospodarstvo.

Visoki izvori iz HDZ-a bliski Plenkoviću za Jutarnji list potvrđuju naše informacije i kažu kako je cilj da sljedećih tjedana u Hrvatsku stigne respektabilna količina ruskog cjepiva, najmanje milijun doza, a plan je takav da će Hrvatska dobiti cjepivo prije nego što ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA), a onda čekati dozvolu EMA-e kako bi odmah mogla početi s cijepljenjem. Bude li, kažu naši izvori, EMA odugovlačila, onda i naša Agencija za lijekove i medicinske proizvode (Halmed) ima načina da odobri cjepivo i prije nego što to napravi krovna agencija Europske unije.

Pregovori s ruskom stranom, govore nam izvori, počeli su čim je početkom veljače ugledni znanstveni časopis Lancet objavio da je ruski Sputnjik V sigurno i učinkovito cjepivo. Premijer Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izravno su pregovarali s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, koji je krajem prosinca prošle godine nakon čak 16 godina posjetio Hrvatsku i sastao se s cijelim državnim vrhom.

Komentirajte prvi

New Report

Close