Kompanija udvostručila gubitke, a šutnju uprave mogla bi platiti 250.000 kuna

Autor: Ana Blašković , 06. ožujak 2018. u 12:36
Svježeg novca u kompaniju stiglo je 13,4 milijuna, a preostalih 5,4 milijuna su potraživanja pretvorena u kapital/Marko Jurinec/PIXSELL

Hanfa je jasna: Varteks je još krajem siječnja bio dužan objaviti promjene u glasačkim pravima.

Ni mjesec i pol nakon završetka dokapitalizacije Varteksa još uvijek se ne zna tko je u njoj sudjelovao i je li se promijenio omjer vlasničkih snaga. Premda je Trgovački sud u Varaždinu još u siječnju proveo povećanje kapitala na 41 milijun kuna, kompanija o tome do 4. ožujka nije obavijestila Depozitorij iako je to morala učiniti bez odgode. Iz Varteksa poručuju da je procedura u tijeku, lopticu prebacuju na Hanfu tvrdeći da još čekaju "neke informacije". 

Agencija pak nimalo ne okoliša: Varteks je još krajem siječnja bio dužan objaviti promjene u glasačkim pravima i novom ukupnom broju dionica s pravom glasa. A koja su to nova imena, osim poduzetnika i većinskog vlasnika Nenada Bakića (uoči upisa imao 17 posto dionica), a koji nam ranije potvrdio da je sudjelovao u upisu, itekako bi moglo zanimati investicijsku javnost. Ljetos je u križaljku ušao britanski 'rescue' fond Valtegra za čiju je financijsku injekciju od 37 milijuna kuna skupština dioničara u kolovozu dala zeleno svjetlo.

S kvalificiranim ulagateljem u igri išlo se na stjecanje dionica bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. Premda su medijima iz Varaždina u studenom potvrdili da su Britanci i dalje zainteresirani, izvjesno je da je između fonda i tekstilne tvrtke u predstečajnoj nagodbi zaškripilo. Za kraj prosinca zakazuje se nova skupština i izglasava izmijenjena dokapitalizacija zbog "dodatne zainteresiranosti potencijalnih investitora". Sad se radi o javnom pozivu, a ne injekciji kvalificiranog ulagatelja, sa skromnijim ciljem – najmanje 15, a najviše 35 milijuna kuna. Ni u toj varijanti nema potencijalne ponude za preuzimanje što Zakon o tržištu kapitala dozvoljava kod minimalnog upisa od 100.000 eura.

I konačno, Uprava Varteksa na čelu sa Zoranom Košćecom sredinom siječnja objavljuje da je u prvom krugu prijeđen prag uspješnosti te da drugog neće ni biti. Iako je kapital povećan za 18,8 milijuna kuna, svježeg novca u kompaniju stiglo je 13,4 milijuna, a preostalih 5,4 milijuna pretvoreno je potraživanja u kapital. Je li među imenima Valtegra moglo bi se znati krajem ovog tjedna kada iz Varteksa najavljuju rasvjetljavanje ove priče. Ako i jest, što se čini slabo izglednim, bilo bi to značajno odstupanje od strategije koja targetira kompanije s najmanje 50 milijuna eura prihoda i preuzimanje kontrolnog paketa. Varteksovi poslovni prihodi u 2017. pali su petinu na oko 152 milijuna kuna (20-ak mil. eura), a gubitak od 29 milijuna gotovo je udvostručen u odnosu na godinu ranije. Iz Londona nisu odgovorili na višekratne upite Poslovnog dnevnika. 

 

70 posto

duga otpisala je Varteksu država u predstečajnoj nagodbi

Na pitanje o novoj dioničarskoj strukturi, iz Varteksa poručuju da je došlo do nekih promjena, ali da će se sve znati kad stanje bude provedeno kroz SKDD. "Čekamo od Hanfe neke informacije, ne mogu o detaljima. Redovna, normalna procedura je u tijeku, ništa nije mimo zakona", kazala nam je telefonski Marina Bradarić-Šlujo na koju nas je za detalje uputio predsjednik Uprave Zoran Koščec, inače peti po veličini dioničar. S razinom transparentnosti kompanije u čijem Nadzornom odboru sjede (i) poznata imena, glavni direktor HUP-a Davor Majetić i nekadašnji član Uprave Hanfe Ivo Šulenta, a koja je u predstečajnu nagodbu 2013. ušla sa 635 milijuna kuna duga, da bi joj (samo) država otpisala 70 posto novca poreznih obveznika, ne slaže se regulator. 

"U konkretnom slučaju primjenjuju se odredbe kojima je propisano da je izdavatelj dionica obvezan na kraju svakog mjeseca u kojem je došlo do promjene broja dionica s pravom glasa ili promjene broja glasačkih prava iz tih dionica, objaviti javnosti nastale promjene i novi ukupni broj dionica s pravom glasa. Budući da je povećanje temeljnog kapitala upisano u sudski registar nadležnog trgovačkog suda u Varaždinu 24. siječnja 2018., izdavatelj je bio obvezan najkasnije do 31. siječnja 2018. objaviti obavijest o novom ukupnom broju dionica s pravom glasa, a što je izdavatelj propustio učiniti", kažu u Hanfi.

Dodaju da je za to propisana kazna od 100.000 do 250.000 kuna za tvrtku, a za odgovornu osobu od 25.000 do 50.000 kuna. Napominju da zakon ne propisuje obvezu objave tko je i koliko uplatio kapitala, no da su fizičke i pravne osobe, kao i sama kompanija, dužni bez odgode (najkasnije u tri trgovinska dana od zaprimanja) izvijestiti o prelasku zakonom propisanog praga. "Hanfa kontinuirano nadzire ispunjavanje obveza izdavatelja propisane odredbama ZTK te u slučaju utvrđenih nepravilnosti ili nezakonitosti poduzima radnje iz svoje nadležnosti", kažu.

U Depozitoriju potvrđuju da je "nakon upisa povećanja temeljnog kapitala u sudskom registru, član dužan SKDD-u bez odgode dostaviti dokumentaciju". Dodaju da će po primitku "bez odgode provesti korporativnu akciju povećanja temeljnog kapitala izdanjem dionica". Manjak transparentnosti boljka je koja muči domaće tržište kapitala, nizu delistiranja s burze bila je i bila je misao vodilja. Upućeni ipak ocjenjuju da je situacija posljednjih godina primjetno bolja zahvaljujući javnim opomenama, ali i nejavnim alatima kojima Burza 'stišće' izdavatelje. U konačnici se sve svodi na pitanje kako zaštititi investitore od njih samih; i tišina može biti gromoglasna poruka za onog tko čita između redova.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Za filantropa i blogera prestali vaziti zakoni ?

New Report

Close