U uređenju sustava zaštite zviždača izostalo pružanje psihosocijalne podrške

Autor: Suzana Varošanec , 27. kolovoz 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Točan iznos s kojim će država financirati emocionalnu pomoć nije poznat i zbog traženih uvjeta.

Sa zakašnjenjem od 10-ak mjeseci, ali i nizom upitnika izbjegava li se struka, odvijaju se aktivnosti kojima je cilj ustrojiti rad pružatelja društveno važne javne usluge pod ingerencijom Ministarstva pravosuđa i uprave, tijela koje osigurava potrebna sredstva za njezino financiranje u sustavu zaštite prijavitelja nepravilnosti.

Riječ je o usluzi pružanja emocionalne podrške tzv. zviždačima, a isto se odnosi i na druge osobe koje na nju imaju pravo sukladno Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Primjerice, to su i sve povezane i povjerljive osobe.

Tko može obavljati uslugu?

Sve ovisi o ‘broju pravnih osoba koje će se prijaviti na javni poziv, njihovom ispunjavanju kriterija propisanih Pravilnikom i uvjetima Javnog poziva, te o osiguranim sredstvima’.

Zaposleni pri poslodavcu
Ključno je što se u novu uslugu ne uključuje i pružanje psihosocijalne podrške. To pak uključuje savjetovanje iz te domene stručnjaka koji imaju licencu ili psihoterapiju, što je klasični oblik liječenja. Kod nove usluge je ključna riječ – komunikacija.

Tako se navodi i u Pravilniku o načinu pružanja emocionalne podrške prijaviteljima nepravilnosti, (čl. 3.), podzakonskom propisu koji je prema zakonu trebao biti donesen u listopadu 2022., no tek je u kolovozu zaključeno njegovo e-savjetovanje. Emocionalna podrška zviždačima osiguravat će se putem telefonske linije, ili prilikom osobnog dolaska u prostorije pružatelja emocionalne podrške, a plan je Ministarstva da po stupanju na snagu Pravilnika raspiše javni poziv za financiranje programa pružanja emocionalne podrške prijaviteljima nepravilnosti, sve s namjerom da tako do kraja godine i uspostave ovu uslugu.

Uza sve administrativne poslove vezane za provedbu Javnog poziva koje obavlja ovaj resor, još se predviđa i osnivanje stručnog povjerenstva u sustavu od najmanje 5 članova, pa će na temelju javnog poziva i prijedloga stručnog povjerenstva sam ministar pravosuđa donijeti odluku o odabiru pružatelja emocionalne podrške s kojim će biti sklopljen ugovor. Točan iznos s kojim će država financirati uslugu nije moguće doznati, a čini se da je financijska stavka nejasna i zbog uvjeta koji se traže.

Naime, predviđeno je da se na natječaj može javiti samo neprofitna organizacija koja je u pripadajućem registru upisana 3 godine te uredno vodi financijsko poslovanje, a ima zaposlenu osobu sa završenim diplomskim sveučilišnim studijem ili specijalističkim diplomskim sveučilišnim studijem društvene ili humanističke struke (prednost psihologija, pravo, socijalna pedagogija, socijalni rad) koja radi na poslovima pružanja emocionalne podrške i davanja informacija duže od 2 godine i koja posjeduje potvrdu poslodavca ili drugu potvrdu o završenoj edukaciji iz područja pružanja emocionalne podrške te dokaz da je iste poslove već obavljala.

3

godine urednog financijskog poslovanja uvjet je da bi se neprofitne organizacije mogle javiti na natječaj

Koje neprofitne organizacije?
Za ugledne pravne stručnjake upitno je koje su te neprofitne organizacije koje imaju u radnom odnosu takvog stručnjaka, pa im nije jasno ni tko su kandidati za pružanje usluge. Nelogično je, ističu, i što se predviđa Javni poziv raspisati svake tri godine, dok se ugovor s odabranom organizacijom sklapa na godinu dana.

Usto, više naših sugovornika smatra propustom što nije objašnjeno zašto pružanje emocionalne podrške ne uključuje pružanje psihosocijalne podrške, budući da su zviždači koji su prepušteni sami sebi u toj situaciji žrtve anksioznosti, fobija i raznih strahova koji postaju dio njihove svakodnevice.

Komentirajte prvi

New Report

Close