U Umagu se prodaje najskuplja kuća u Hrvatskoj? Za 32 kvadrata traži se 382 tisuće eura

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2022. u 11:52
Foto: pixabay/ilustracija

Smještena je iza župne crkve, uz samu obalu, na šetnici Sv. Pelegrina.

U Umagu se prodaje kuća od 32 kvadrata po cijeni od 382 tisuće eura. To je otprilike 12 tisuća eura po metru kvadratnom, što je vrlo moguće čini najskupljom kućom u zemlji.

Glas Istre piše da je po toj cijeni istodobno ponuđena Republici Hrvatskoj, Istarskoj županiji i Gradu Umagu jer se radi o kulturnom dobru, pa oni ostvaruju pravo prvokupa. Međutim, na posljednjoj sjednici umaškog Gradskog vijeća vijećnici su jednoglasno izglasali “nepostojanje interesa za korištenje prava prvokupa za nekretninu označenu kao k.č.br.2434/2 k.o. Umag za ponuđenu cijenu vlasnice M. V. u iznosu od 2.870.000 kuna ili oko 382 tisuće eura”.

Maja Galović, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za upravljanje imovinom, izgradnju i održavanje II., na sjednici je objasnila da se radi o nekretnini koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji u starogradskoj, povijesnoj jezgri.

Smještena je iza župne crkve, uz samu obalu, na šetnici Sv. Pelegrina. Čestica je kulturno dobro jer starogradska jezgra naselja Umag predstavlja dio naselja upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Temeljem toga, u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, vlasnica, prije nego što je izloži tržišnoj prodaji, najprije ju mora ponuditi Republici Hrvatskoj, Županiji i Gradu Umagu za istu kupoprodajnu cijenu, uz isplatu ponuđene cijene u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora. Županija nije iskazala interes za kupnju nekretnine, pa se morao očitovati Grad Umag.

Komentirajte prvi

New Report

Close