U travanjskom porastu zapošljavanja 30 posto vezano uz turizam

Autor: Jadranka Dozan , 11. svibanj 2021. u 22:00
Broj osiguranika u ugostiteljstvu i turizmu veći za 3000/PATRIK MACEK/PIXSELL

Čak 30% povećanja došlo je iz turističko-ugostiteljskog sektora (djelatnosti pružanja usluga smještaja te pripreme i usluživanja hrane).

Najnovija kretanja zaposlenosti prema evidencijama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje upućuju na ipak pozitivna očekivanja poslovnog sektora u pogledu normalizacije putovanja i predstojeće turističke sezone.

Tijekom travnja ukupan broj osiguranika je (kao i u ožujku) porastao, a potkraj mjeseca dosegnuo 1.557.687, što je mjesečni porast za 10.750 osoba. Čak 30% povećanja došlo je iz turističko-ugostiteljskog sektora (djelatnosti pružanja usluga smještaja te pripreme i usluživanja hrane).

Broj osiguranika u tim djelatnostima prošli je mjesec povećan za više od tri tisuće, s tim da je i tijekom ožujka porastao za oko 2400 osoba.

Na godišnjoj razini ukupan broj osiguranika pri HZMO-u time je u odnosu na lanjski travanj veći za 37 tisuća osoba ili 2,4 posto, ali kako primjećuju analitičari Raiffeisen banke, travanj je prema broju osiguranika za 12 tisuća ili 0,8 posto premašio i usporedive brojke iz 2019. u kojoj je Hrvatska bilježila razmjeno dinamičnu gospodarsku aktivnost i pozitivne trendove na tržištu rada.

Na mjesečnoj razini doprinos prošlomjesečnom rastu zaposlenosti dali su i građevinarstvo i prerađivačka industrija, s tim da je kod građevinarstva trend rasta prisutan već duže vrijeme.

Primjerice, stopom rasta zaposlenosti od 6,9 posto građevinari prednjače pozitivnim doprinosom godišnjem rastu broja osiguranika. U tom sektoru broj zaposlenih raste od kraja 2015. i danas ih ima 126,8 tisuća. To je 8160 zaposlenih više nego lani.

Pozitivni trendovi bilježe se i u djelatnosti informacija i telekomunikacija, u kojoj je i lani nastavila rast aktivnosti, pokazujući se otpornijom na krizu uzrokovanu pandemijom.

U toj kategoriji djelatnosti na kraju travnja je, prema HZMO-u, bilo više od 50,8 osiguranika što je prema računicama RBA za 6,2% ili gotovo tri tisuće osoba više nego unatrag godinu dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close