GALERIJA: U svibnju stiže toaletni papir Narodnih novina

Autor: Marija Brnić , 13. siječanj 2015. u 22:01
Dragan Škorlić, voditelj proizvodnje toaletne konfekcije, preselio se iz rijeke u Krapinu/EPA

Najprije će proizvoditi za ministarstva i bolnice, pregovaraju i s velikim trgovačkim lancima, imat će i vlastiti brend.

Još jesenas dizala se prašina oko projekta Narodnih novina vezanog uz pokretanje proizvodnje toaletnog papira i odluku da ga nakon nabave stroja za proizvodnju ne realizira u vlastitoj hali u Kukuljanovu pokraj Rijeke nego da potraži i unajmi prostor u okolici Zagreba.

Prostor je na natječaju odabran, kako se i nagađalo, u Krapini, a prašina se sada podiže, no ne medijska, već od ubrzanih radova kako bi već idući mjesec mogla startati proizvodnja. U upravo obnovljenom prostoru u kojemu se nekad odvijala proizvodnja namještaja Šavrić intenzivno se obavljajaju posljednje prilagodbe za potrebe proizvodnje papirne konfekcije. Taj dio poslova obavlja vlasnik prostora, tvrtka Kontejner Stjepana Miholića, s kojom je sklopljen ugovor o najmu na sedam godina, uz mogućnost otkupa prostora. Postavljen je već i veliki industrijski stroj dug 54 metra. Sve je spremno za početak testne proizvodnje, kažu nam voditelj odjela proizvodnje toaletne konfekcije u Krapini Dragan Škorlić i Ivica Dalić, voditelj odjela proizvodnje u Tiskari Narodnih novina, koji operativno nadzire realizaciju projekta. 

 

150tisuća

kuna na mjesec stajat će Narodne novine najam hale u Krapini

Novi stroj za 10 mjeseci
Talijanski proizvođač Fabio Perini, koji je za Narodne novine izradio četiri milijuna eura vrijedan pogon za proizvodnju papirne konfekcije, vodeći je u proizvodnji te vrste industrijskih strojeva, a to je, kaže Dalić, deseti takav stroj u svijetu. Šest ih je proizvedeno za američko tržište, a u Europi ovakve pogone imaju još samo u Njemačkoj i Italiji. U međuvremenu je s istim proizvođačem ugovorena i nabava još jednog stroja. Riječ je o liniji za presavijanje papira. Taj je stroj vrijedan 2,2 milijuna eura, a njime će se, kako ističu u Narodnim novinama, zaokružiti proizvodnja za papirnate ručnike i maramice.

Taj stroj u Krapinu bi trebao stići za deset mjeseci, no dotad bi se proizvodnja  trebala i te kako zahuktati. Najprije će se, kažu naši sugovornici, u krapinskim pogonima proizvoditi toaletna konfekcija za tenderske kupce Narodnih novina. Riječ je uglavnom o državnim ministarstvima i bolnicama, za koje je u sklopu javnih natječaja ova državna tvrtka dosad nabavljala toaletnu konfekciju od drugih proizvođača. Ovim bi projektom, procijenjeno je, ukupna ponuda Narodnih novina u postupcima javne nabave trebala biti daleko konkurentnija. Zasad je zaposleno ukupno devet radnika za proizvodnju u Krapini, među kojima su i dva radnika koja su bila prvotno zaposlena za projekt u Kukuljanovu, no odlučili su se preseliti u Krapinu.

Jedan od njih je upravo Škorlić, koji je još lani u Italiji u tvornici Fabio Perini prošao obuku za rad na robotiziranom i visokosofisticiranom stroju. Sadašnji broj zaposlenih dovoljan je za rad pogona u jednoj smjeni. No, u Narodnim novinama ozbiljno računaju da će se vrlo brzo uspjeti ugovoriti proizvodnja za rad u tri smjene. Tada će, pak, biti potrebno oko 40 radnika. Već u svibnju planiraju početi proizvodnju vlastitog brenda toaletne konfekcije. Ime vlastitog brenda Narodne novine već imaju spremno. Osmislio ga je jedan stručnjak za brendove, no još ga se drži u strogoj tajnosti. 

Umjesto keksa papir
Osim vlastitog brenda, velika očekivanja polažu i u proizvodnju papirne konfekcije za velike trgovačke lance. Kako doznajemo, u tijeku su i pregovori s gotovo svima koji su prisutni na hrvatskom tržištu. Smatraju i da su im izgledi dobri jer nude proizvode najviše kvalitete. Papir na kojemu će se raditi toaletni papir i ostali prozvodi dobavlja se iz Italije jer domaćih proizvođača i nema. Ovo je jedna od najvećih investicija koje su Narodne novine pokrenule posljednjih godina, pa u tvrtki u vlasništvu države nerado čuju primjedbe zašto se upuštaju u taj segment tržišta.

Riječ je o proizvodnji i ulaganju od 6,2 milijuna eura samo u strojeve, a k tome ulažemo u proizvodnju, kažu u Narodnim novinama. Proizvodna hala koja je na natječaju odabrana za najam prije ugovora s Narodnim novinama dugo je bila prazna i nekorištena. Kako je već objavljivano,  još prošlog ljeta trebao je to biti prostor za proizvodnju keksa i biskvita. Riječ je o, kako se naknadno pokazalo, spornom projektu tvrtke Mali Biskviti Tomislava Ljutića, koji je 2013. sklopio ugovor o najmu hale, ali nije počeo proizvodnju.  No, idućih sedam godina u tom prostoru proizvodit će se toaletni papir, s tim da Narodne novine, koje će najam mjesečno stajati 150 tisuća kuna, imaju i mogućnost njegova otkupa. 

Povrat ulaganja 
Hoće li se ta opcija iz ugovora s tvrtkom Kontejner i iskoristiti, ovisit će ponajprije o tome kako će napredovati sama proizvodnja. U toj tvrtki procjenjuju  da bi se investicija mogla vratiti za tri do pet godina. No, ono što je u ovom trenutku najveća nepoznanica jest kako će se novi projekt uklopiti u najave iz Banskih dvora o skoroj privatizaciji samih Narodnih novina. Ta je privatizacija u planu već za ovu godinu.

Šest ponuđača

Svetice otpale 

Zanimljivo je i da se za najam prostora na natječaju Narodnih novina otimalo čak šest ponuđača. No, tek su dva bila ozbiljna, i to tvrtke Kontejner u Krapini i Svetice iz Zagreba, koja je nudila halu na Žitnjaku. No, prostor nije bio prihvatljiv zbog odvojenosti proizvodnog i skladišnog te prostora za utovar. Neki od ponuđača koji su se javili, kažu nam u Narodnim novinama, nudili su tek zemljište.

Komentari (7)
Pogledajte sve

A kako tek ovaj ponosno pozira sa uzorkom tariguza. Tko li je maznuo lovu na ovoj investiciji da mi je znati.

Možda mogu iskoristiti i nevažeće listiće sa izbora. A možda mogu i sve listiće ako partija poništi izbore.


Trebali bi na njega otisnuti gomilu pametnih zakona s kojima bi onda bio još veći gušt obrisati dupetaru. Jer gomila zakona i nije za drugo.

Vi kolega zaista imate smisla za zaradu, ali je bih pokušao prodor na tržište najprije sa Milanovićevom slikom, ostvario bih sigurno veću zaradu i vrlo brzo osvojio cijelo tržište EU

To bi, uz malo marketinga , mogao biti najprodavaniji toaletni papir,
nakon Tete Violete!

New Report

Close