U stalnom postavu muzeja u Singapuru od ove godine i rad hrvatskog studija

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2023. u 11:33
Foto: Studio Tumpić/Prenc

Izložbeni primjerak etikete premium organic vina OPG-a “Šuran” tijekom cijele godine može pogledati velik broj posjetitelja.

U Red Dot Design muzeju u Singapuru ove je godine u stalni postav uvršten rad “Šuran – Biodinamička vina” Studija Tumpić/Prenc, kao primjer dobrog dizajna, ujedno i dobitnika Red Dot Design nagrade 2021. godine.

Muzej je osnovan 2005. godine kao “utjelovljenje” međunarodne nagrade Red Dot, a ono što se nalazi unutar ove ugledne staklene zgrade svijet je pobjedničkih radova koji se protežu duž muzeja, ali i muzejske trgovine, kafića i izložbi.

Muzejska stalna zbirka pak uključuje iznimna djela u dizajnu, ona koja su, kroz rigorozan postupak ocjenjivanja, “zapečaćena” Red Dot kvalitetom. Nagrada Red Dot dodjeljuje se još od 1955. godine, a do danas je dostigla globalno priznanje, te se smatra jednom od najprestižnijih nagrada u domeni dizajna, čime i nagrađeni radovi dobivaju na međunarodnoj reputaciji i pozicioniranju.

Upravo je tako prije dvije godine prepoznat rad Studija Tumpić/Prenc, a izložbeni primjerak etikete premium organic vina OPG-a “Šuran” sada se nalazi na kultnoj lokaciji u Singapuru gdje ga tijekom cijele godine može pogledati velik broj posjetitelja.

Foto: Studio Tumpić/Prenc

Ideja etikete, objašnjavaju iz Studija, oslanja se na najbitniju karakteristiku ovog vina, a to je obogaćivanje tla prirodnim pripravcima. Oni značajno povećavaju mikrobiološku aktivnost, koja je prikazana slojevima tla. Njih pak čine mikroorganizmi u obliku slova iz citata talijanskog znanstvenika i aktivista u pokretu Slow Food International, Carla Petrinija, kojim se poziva na ekološku svijest. Tekst je pritom maksimalno smanjen i nevidljiv golom oku, baš kao što je nevidljiv i sam proces povećane aktivnosti tla pod utjecajem mikroorganizama. No, kako bi se tekst ipak mogao pročitati, u poklopac ambalaže ugrađeno je povećalo. Time se potrošača ujedno poziva na interakciju kojom upoznaje vrijednosti biodinamičkog uzgoja.

“Velika je čast biti dio ovog postava, posebice jer se radi o stalnom postavu, što znači kako će naš rad javnost moći razgledati duže vrijeme”, izjavljuju iz Studija Tumpić/Prenc.

Podsjećamo kako ovaj projekt nije jedini koji je u sklopu nagrade Red Dot približen svjetskoj publici. Studiju Tumpić/Prenc navedeno je pošlo za rukom i 2019. godine kada je etiketa za maslinovo ulje “Latini”osvojila Red Dot: Best of the Best i kao dobitnik ove najviše nagrade s navedenog natjecanja u svojoj kategoriji otputovala je na izložbu u berlinski Muzej komunikacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close