U srcu Zagorja jedna je od najvećih europskih plantaža indijanskih banana, imaju velike planove

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2023. u 10:43
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Od svojeg plana i misije Ivan Plaščar – ne odustaje. Riziku unatoč, nada se da će se idućih godina prinosi mjeriti u desecima tona. 

Obitelji Plaščar iz Gornje Stubice uzgaja indijansku bananu. Sve je počelo 2014. godine s pedesetak probnih sadnica, a danas ih imaju više od dvije i pol tisuće. Iako neobična za ovo podneblje, indijanska banana na njemu odlično uspijeva, a prema podacima Agronomskog fakulteta ovo je jedna od većih plantaža u Europi, javlja HRT.

Tijekom putovanja na Tenerife Ivan Plaščar sa suprugom je kušao voće od kojeg su mu se probudila sva osjetila. Riječ je o indijanskoj banani, koju je 2014. odlučio posaditi na svojem imanju u srcu Zagorja.

“Krenuo sam s pedeset nasada, počeo sam okrupnjavati zemlju i sve više saditi”, govori Ivan Plaščar iz Šagudovca.

Danas na pet hektara ima čak dvije tisuće i petsto sadnica. 2022. urod je bio dvije tone, ove, pak, godine Plaščar se nadao da će se udvostručiti.

“Cijene su od 10 eura kila. Prošle smo godine plasirali sve na kućnome pragu. Nama je u planu prerada voćne pulpe. Već smo krenuli u nabavu samih strojeva i idemo na fondove”, rekao je Ivan.

Nažalost – oluje praćene tučom tijekom ljeta pogodile su i ovo imanje te je velik dio ploda stradao. Ovih je dana berba i urod je drastično manji od planiranog.

“Nekakav je plan bio dvije, tri tone pa do pet, ali zbog tuče i jakog vjetra urod je samo tristo do četiristo kilograma”, naglašava.

Od svojeg plana i misije Ivan Plaščar – ne odustaje. Riziku unatoč, nada se da će se idućih godina prinosi mjeriti u desecima tona.

“U svakome poslu bi trebala postojati ekonomska računica, problem je sad doći do sadnica. Isplati li se, vidjet ćemo. To je ulaganje od 10 do 15 godina da bi se vidio povrat uloženih sredstava”, istaknuo je.

Iako je posla, ali i rizika dosta, gospodin Plaščar na ovome ne staje. Planira zasaditi dodatnih tisuću indijanskih banana u srcu Zagorja.

Komentirajte prvi

New Report

Close