U Split stigao prvi vlak Euronight. Prevozi i aute i motocikle

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2024. u 11:34
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Tijekom ove sezone očekuje se da će ovom linijom u Split iz Slovačke stići više od 20.000 gostiju.

Prvi vlak Euronight stigao je u subotu u Split iz slovačkog glavnog grada Bratislave, koji će prometovati na toj turističkoj liniji do 5. listopada, izvijestili su iz Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča (Austrija). 

Linija će prometovati svaku srijedu, petak i nedjelju prema Splitu, a povratno prema Bratislavi svaki ponedjeljak, četvrtak i subotu.

Osim putnika, iz Beča ovom linijom putnici mogu prevoziti i svoje automobile i motocikle.

Inauguracijskim vlakom su u Split stigli i predsjednik predstavništva i generalni direktor Slovačke željeznice Peter Helexa uz druge predstavnike tvrtke ZSSK te direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za Češku i Slovačku Miodrag Mlačić.

Tijekom ove sezone očekuje se da će ovom linijom u Split iz Slovačke stići više od 20.000 gostiju.

“Splitsko-dalmatinska županija je već godinama omiljena destinacija za goste iz Slovačke, koji nas posjećuju u velikom broju. Iznimno smo sretni što su Slovačka željeznica i ÖBB prepoznali taj interes prema našoj regiji, a uvjereni smo da će ova nova veza biti ključna za daljnje poboljšanje rezultata našeg turizma na dva izuzetno važna tržišta Slovačke i Austrije”, izjavila je direktorica splitsko-dalmatinske Turističke zajednice Ivana Vladović u povodu dolaska prvog vlaka iz Bratislave

Ističe kako je uspostava ove linije potvrđuje njihovu ljubav i privrženost prema Dalmaciji. Ova linija ima i dodatnu važnost s obzirom da će prometovati tijekom šest mjeseci, pružajući nam priliku za ostvarivanje još boljih rezultata i izvan ljetne sezone, rekla je Vladović. 

Napominje kako će suradnju s partnerima iz Slovačke željeznice i ÖBB-a i ova nova linija pozitivno utjecati na našu lokalnu ekonomiju i turističku industriju.

Slovacima omiljena Splitsko-dalmatinska županija 

„Slovačko tržište nam je jedno od najvažnijih emitivnih tržišta s kojega smo u 2023. ostvarili rekordnih 520.000 dolazaka i 3,3 milijuna noćenja. U dosadašnjem dijelu turističke godine za prva 4 mjeseca, ostvareno je 20.000 dolazaka i 75.000 tisuća noćenja, što je za 7 posto više u odnosu na isti period lani”, rekao je direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice za Češku i Slovačku Miodrag Mlačić.

Slovacima je Splitsko-dalmatinska županija omiljena i prošle godine su ostvarili 800.000 noćenja. I ove godine će vlak prometovati tri puta tjedno, od 3. svibnja do 5. listopada, a iz slovačkih željeznica nas obavještavaju da očekuju još više prevezenih putnika, ali i automobila i motocikala, rekao je Mlačić.

Tržište Slovačke nalazi se među prvih deset zemalja, odnosno na devetom mjestu po broju noćenja u Hrvatskoj, a najveći broj noćenja ostvaruje se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 25 posto.

Riječ je o gostima koje uz „sunce i more” najviše interesiraju priroda, gastronomija i istraživanje destinacije. Prema podacima Hrvatske narodne banke, s navedenog tržišta je u Hrvatskoj lani ostvareno oko 211 milijuna eura prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close