U školi ostaju i nakon zvona: Zadarski srednjoškolci nakon vina i prošeka rade i svoj prvi pjenušac

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2023. u 12:01
Foto: Pixabay

Učenici su pobrali grožđe prošloga tjedna u svome vinogradu, a sada rade školsko vino, plavac.

Od vinograda do buteljiranja. Zadarski srednjoškolci iz Poljoprivredne škole znaju sve o alkoholnom vrenju, starim sortama. Naučili su to na školskom praktikumu koji školsko zvono ne prekida. Proizvode vino, odnedavno i prošek, a žele naučiti raditi i pjenušac, javlja HRT.

Rastače se, mućka, miješa, mjeri. Sve u podrumu zadarske Poljoprivredne škole. Učenici su pobrali grožđe prošloga tjedna u svome vinogradu, a sada rade školsko vino, plavac. Neki od njih, dečki iz grada, dosad još nisu bili u vinogradu. Ali s bačvama se sasvim dobro snalaze.

Pitali smo ih i jesu li ikada bili u vinogradu.

“Jesam s profesorom smo išli u vinograd na praksu”, rekao je Domagoj Mužanović, učenik Poljoprivredne škole iz Zadra.

Valja zatim izmjeriti kiselost, voditi računa o higijeni i naravno, imati kvalitetno grožđe. Sve to ovi mladi vinari znaju. I nije ovo prva godina da se u ovoj školi radi vino. Oni koji su ga probali kažu, odlično je.

“Pa uglavnom su zadovoljni. Ljudi se vraćaju po njega, tako da očito to nešto znači”, govori Ante Gospić, nastavnik Poljoprivredne škole iz Zadra.

Da bi ga kušali, čekaju punoljetnost

Marko smije tek malo kušati. Čeka 18. rođendan.

“Ne možemo ništa dok nemamo osamnaest. To je u petom mjesecu, kaže učenik Poljoprivredne škole iz Zadra, Marko Antonijo Šanto.

Zanesene mlade vinare, u proizvodnji vina ne prekida ni školsko zvonce. Ponekad ovdje budu i po sedam školskih sati.

“Evo zvono školsko. Bez obzira na njega,nastavljamo, ne možemo prekinuti ovaj proces”, pojašnjava Gospić.

U ovim bačvama ima i prošeka, kao i baznog vina za novi izazov, školski pjenušac.

“Radimo i neke nove proizvode. Trudimo se ići dalje pa nam je ove godine u planu odraditi i pjenušac. Živjeli!”, zaključuje Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredne škole iz Zadra.

A na ovaj način, uz mlade vinare, živi i tradicija.

Komentirajte prvi

New Report

Close