U Sisku će se školovati tehničari videoigara, diljem Hrvatske novi smjerovi

Autor: VLM , 21. lipanj 2019. u 11:59
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Za buduće tehničare za razvoj videogara u Tehničkoj školi Sisak od ove jeseni školovat će se 24 učenika i učenice.

U sedamnaest hrvatskih županija učenici koji se na ovogodišnjem ljetnom upisnom roku upisuju u prve razrede srednjih škola moći će se upisati i u nove smjerove.

Riječ je o strukovnim zanimanima kojih dosad u tim školama nije bilo. Svaka županija u svojim srednjim školama tako je otvorila nove smjerove predviđajući broj zainteresiranih učenika koji bi se mogli upisati i na jesen započeti edukaciju za zanimanja potrebna na tržištu rada.

Pivare školuju u Međimurju

Tako će se početkom nove školske godine u Srednjoj školi Prelog u Međimurskoj županiji školovati sedam pivara, a u Graditeljskoj školi Čakovec otvara se dvadeset mjesta za soboslikare dekoratere i deset upisnih mjesta za tehničare modelare obuće i kožnate galanterije.

U Međimurskoj županiji u Gimnaziji Josipa Slavenskog učenici će moći upisati novi program prirodoslovne gimnazije, a za upis u prvi razred odobren je jedan odjel od 22 učenika.

Budući srednjoškolci Srednje škole „Ivan Seljanec“ u Križevcima moći će se upisati za armirače, oblagače i strojarske računalne tehničare, u Obrtničkoj školi Koprivnica otvorit će se jedan novi razred u kojem će se školovati budući tehničari za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, a u Strukovnoj školi Đurđevac novi smjer namijenjen budućim pedikerima.

U zadarskoj Strukovnoj školi Vice Vlatkovića učenici će se od jeseni moći školovati za CNC operatere dok se u benkovačkoj Srednjoj školi Kneza Branimira od jeseni planira školovati 14 staklara i šest dimnjačara. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji odlučili su budućim srednjoškolcima ponuditi mogućnost da se u Obrtničkoj i tehničkoj školi Dubrovnik obrazuju za frizere i kozmetičare, poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Zagrebački će srednjoškolci pak u Hotelijersko-turističkoj školi sada moći upisati jezičnu gimnaziju – bit će formirana od jednog razreda u kojem će biti mjesta za 26 učenika, a jedan razred prirodoslovne gimnazije otvorit će se s jeseni i u Medicinskoj školi Varaždin.

U Srednjoj školi Ludbreg na jesen upisat će šest učenika u smjer instalatera kućnih instalacija i šest za pekare. U Vukovarsko-srijemskoj županiji novi su smjerovi otvoreni u tri škole – Obrtničko-industrijskoj školi Županja u kojoj će se školovati pomoćni kuhari i slastičari, Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci u kojoj će biti mjesta za 22 buduća hotelijersko-turistička tehničara, i Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca u Vinkovcima gdje će se školovati pomoćni administratori.

Mehatroničari u V. Gorici

Novi razred otvorit će se i u Tehničkoj školi Sisak gdje će se školovati 24 buduća tehničara za razvoj videoigara, a u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica s jeseni upisat će novi razred tehničara za mehatroniku.

– Uvođenje novih programa ne zahtijeva nužno nova zapošljavanja s obzirom na to da su škole uglavnom zamijenile neki od programa obrazovanja novim programom i/ili škola ima nastavnike koji imaju zasnovan radni odnos na neodređeno nepuno radno vrijeme – rekli su u Ministarstvu obrazovanja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bitno da su u Požegi ukinuli 3 smjera za srednjoškolce, a ni jedan novi nisu uveli, samo da prisile djecu da više upisuju trogodišnje obrtničko zanimanje. Kao da nam županija nije dovoljno opustošena iseljenjima pa sad će i ove mlade otjerati jer ni prije a sad pogotovo nema nekog većeg izbora za upis.

New Report

Close