U SDP-u se posvadili zbog kvota za studije

Autor: Poslovni.hr , 09. listopad 2012. u 10:10
Željko Jovanović i Branko Grčić / PXL

Branko Grčić štiti kolege i želi da ostanu prenapuhane kvote na ekonomskim fakultetima?

Ministaru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću upućena je , očito iz samog vrha Vlade,  suptilna prijetnja da “Vlada razmatra i opciju razdvajanja tog ministarstva na dva dijela”, odnosno da bi Jovanović (p)ostao nadležan za obrazovanje i sport, dok bi netko “pametniji” preuzeo resor znanosti, piše Večernji list.

Dan prije nego što je premijer Zoran Milanović iz saborske procedure povukao “Jovanovićev zakon” – izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju – zbila se žustra dvosatna rasprava u klubu saborskih zastupnika SDP-a u kojoj su glavnu riječ imali potpredsjednik Vlade Branko Grčić i Jovanovićev pomoćnik Saša Zelenika. Iako ministra Jovanovića na tom sastanku uopće nije bilo, iz njegova je tabora pušten “spin” da se Grčić, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu, protivi zakonu zato što se smanjuju upisne kvote pa da on želi zaštititi svoje kolege jer se kvote najviše smanjuju na ekonomskim fakultetima, piše list. No,  spomenuti zakon uopće ne predlaže smanjenje kvota i da se u zakonu upisne kvote spominju samo u jednom stavku (neizmijenjenom) – da sveučilišni Senati “utvrđuju studijske kapacitete i upisnu politiku i određuju upisne kvote”. 

Netočna je informacija prema kojoj Jovanović novim zakonom sve profesore starije od 65 godina automatski tjera u mirovinu. “Točno je da upisne kvote doista ne ovise o ovom zakonu. Njihovo smanjenje dio je plana prema kojemu nam je cilj imati jednog profesora na 30 studenata, ali to je samo cilj, a ne zakonska norma ili EU normativ koji moramo poštovati. Na tom sastanku upisne kvote su se spomenule u kontekstu selektivnog pristupa. Naime, Agencija za znanost i visoko obrazovanje obrušila se samo na ekonomske fakultete, što sliči radikalnim idejama bivše vlasti da se na tri godine zabrane upisi na ekonomske studije na javnim sveučilištima. Ali ne i na privatnima, što upozorava na jasno pogodovanje lobiju privatnih fakulteta”, kaže Večernjakov izvor iz Vlade. 

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close