U Rapcu i Labinu startaju projekti važni iza turizam i za stanovništvo

Autor: Poslovni.hr , 29. ožujak 2022. u 08:46
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Jedna od većih investicija je najavljivana arhitektonska studija za uređenje centra Rapca, za rabačku rivu, a cijeli proces vodi poznati arhitekt Idis Turato

Na skupštini Turističke zajednice Grada Labina labinski gradonačelnik Valter Glavičić najavio je neke nove investicije i radove koji slijede u Labinu i Rapcu, a osim za turizam važne su i za lokalno stanovništvo, javlja Glas Istre. 

Jedna od većih investicija je najavljivana arhitektonska studija za uređenje samog centra Rapca, za rabačku rivu. Već kreću prvi sastanci čime službeno započinje priprema elaborata jer su pozvana javna tijela kako bi se upoznala s planiranim novostima, nakon njih slijede hotelijeri, privatni iznajmljivači, obrtnici, poduzetnici i mještani Rapca. Kompletan proces vodi poznati arhitekt Idis Turato.

Od rive u Rapcu želi se napraviti nešto čime će se svi ponositi, a radi se o površini približne veličine oko sedam hektara. Elaborat će nakon svih rasprava i sudjelovanja javnosti definirati mikro lokacije unutar zahvata, za koji će biti potrebno arhitektonsko rješenje.

“Pozivam vas da budete aktivni sudionici, u nečemu što će definirati razvoj Rapca kao destinacije za idućih tridesetak godina. Sve je vezano za djelatnost ne samo hotelijera, i ugostitelja, nego svih kojih imaju veze s turizmom, svih građana Labina, i zato vas pozivam da se uključite s čim više prijedloga i sugestija, jer u ovom trenutku imamo “bijeli papir”. Upravo stoga, na svima nama je da zajednički odradimo kvalitetan posao za budućnost ovog kraja. Pristup je drugačiji nego inače, nije onaj klasično birokratski, bit će puno sudjelovanja javnosti kroz razgovore, što je od izuzetne važnosti uzimajući u obzir o kakvom se projektu radi”, rekao je Glavičić.

Najavio je da je izabran najpovoljniji ponuđač za rekonstrukciju starogradske jezgre s kojim će se potpisati ugovor o izradi glavnog projekta.

“Nakon što je izrađen idejni projekt i ishodovana lokacijska dozvola, izabrana je tvrtka Fluming iz Rijeke i kreće izrada glavnog projekta kojim starogradska jezgra ide u kompletnu rekonstrukciju komunalne infrastrukture počevši od svih instalacija, završno s parterom i zamjenom svih kamenih površina. Vjerujem kako će projekt biti gotov do kraja tekuće godine”, istaknuo je Glavičić.

Za dvadesetak dana kreću i radovi na drugoj fazi obnove kolnika kroz Kapelicu kojeg financira Županijska uprava za ceste, uz djelomično sufinanciranje Grada Labina, a radi se o investiciji teškoj oko 8 milijuna kuna. Prva faza bila je vrijednosti oko 5,5 milijuna, a kada se zgotove i radovi druge faze kompletno će biti obnovljen kolnik uz izgrađen nogostup skroz od rotora na početku naselja pa do Morčaki.

U Vinežu se također završavaju radovi vrijedni oko 7,5 milijuna kuna koji su većinom sufinancirani novcem iz EU fondova i kojima je Vinež dobio kanalizaciju, novu vodovodnu mrežu i kompletnu prometnicu od škole do Marciljani. Spomenuo je labinski gradonačelnik i kako se nedavno uložilo u prometnicu i na području Ripende, a iduće godine planiran je i nastavak prema naselju Ripenda – Kosi.

Važna tema je i projekt Aglomeracije vrijedan 776 milijuna kuna, vjerojatno najveći projekt u povijesti Labinštine za koji je u vrijeme održavanja Skupštine direktor Vodovoda Labin potpisivao ugovor s Vladom RH kojim je ostvareno sufinanciranje radova na Visokoj zoni grada Labina više od 4 milijuna kuna.

“Projekt svih projekata je definitivno Aglomeracija i očekujemo kako ćemo ove godine dobiti sve lokacijske dozvole. Zahtjevi su predani, a nakon toga, nadam se do proljeća iduće godine, bit će izdane i građevinske dozvole, od pročišćivača na lokaciji bivše TE Vlaška, pa do kanalizacijske mreže. Vjerujem kako dio radova započinjemo već iduće godine. Mnogo toga se veže uz ovaj projekt, tako i radovi na prometnicama jer će se dijelovi kanalizacijskog sustava vući po trasama prometnica, primjerice po Gornjem Rapcu te ćemo samim time jedan dio prometnice obnovit u sklopu ovih radova. Ovo su samo neke od investicija i vjerujem kako će iduća godina definitivno obilježiti povijest našeg kraja po jačini investicija koje nam slijede. Stvari idu u dobrom smjeru, nastavljamo graditi Labin zajednički, i ono što je najvažnije, razvijajući infrastrukturu u svim dijelovima grada”, zaključio je gradonačelnik Glavičić.

Komentirajte prvi

New Report

Close