U punoj funkciji centar i oporavilište za bjeloglave supove u Belom na Cresu

Autor: Poslovni dnevnik , 30. kolovoz 2018. u 21:59
Sonja Šišić, ravnateljica JU Priroda/Vedran Karuza (Novi list)

U izgradnju i opremanje Centra uloženo je 4,35 milijuna kuna, a danas u oporavilištu ima 10 mladih supova koji će u narednim mjesecima biti ponovo vraćeni u prirodu.

Centar za posjetitelje s oporavilištem za bjeloglave supove u mjestu Beli na otoku Cresu kojim upravlja Javna ustanova Priroda jedna je od najvećih projekata Primorsko-goranske županije u funkciji zaštite prirode.

U izgradnju i opremanje Centra uloženo je 4,35 milijuna kuna, a osim Primorsko-goranske županije dio sredstava osigurali su Grad Cres te Ministarstvo turizma.

U potpunosti je opremljen i stavljen u funkciju prošle godine. Posjetiteljima nudi stalni izložbeni postav i informacije prilagođene svim uzrastima o životu i važnosti bjeloglavih supova za ekosustav kvarnerskih otoka te etnološki postav s pojedinostima o suživotu čovjeka i bjeloglavih supova na otoku Cresu "U suradnji s lokalnim stanovništvom i partnerima već nekoliko godina uspješno doprinosimo oporavku populacije mladih bjeloglavih supova koji tijekom ljetnih mjeseci nerijetko stradavaju, pa tako primjerice danas u oporavilištu imamo 10 mladih supova koji će u narednim mjesecima biti ponovo vraćeni u prirodu.

Centar vodimo u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Cresom i njihovom TZ, udrugama Tramuntana iz Belog i BIOM iz Zagreba, zagrebačkim Zoološkim vrtom i Prirodoslovno-matematičkim fakultetom iz Zagreba", ističe ravnateljica JU Priroda Sonja Šišić i dodaje da je projekt vrijedan i s aspekta zapošljavanja lokalnog stanovništva u malim otočnim sredinama.

Ove godine se po prvi puta u Centru obilježava i Međunarodni dan podizanja svijesti o pticama strvinarima – International Vulture Awareness Day – IVAD, u koje se ubrajaju i bjeloglavi supovi.

Komentirajte prvi

New Report

Close