U prostorima Gredelja otvoren dizajnerski festival Dan D

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. lipanj 2013. u 15:18
Ilustracija

Festivalska predavanja, diskusije, okrugli stolovi i radionice ove su godine okupljeni oko teme “Dizajn i grad”

Dan D – regionalna dizajnerska manifestacija, koja će u sljedeća tri dana u Zagrebnu okupiti više od 300 dizajnera, otvorena je danas u prostorima bivše industrijske zone Gredelj, gdje će se održati glavna izložba mladih autora (D-izložbe), prodajna izložba (D-market), komercijalna izložba (D-industrija), popratne gostujuće izložbe dizajnerskih škola, fakulteta i udruga.

Festivalska predavanja, diskusije, okrugli stolovi i radionice ove su godine okupljeni oko teme "Dizajn i grad" kojom se propituje kako sve dizajneri mogu promijeniti lica urbanih prostora, utjecati na svakodnevni život ljudi i društvenu interakciju.

Diskurzivni program obuhvatit će i aktualne teme kao što su "Dizajn i poduzetništvo", "Studenti i mladi profesionalci", "Dizajn i edukacija", "Kreativne industrije", "Dizajn i umjetnost u kontekstu grada". Nedjelja će biti tradicionalno posvećena radionicama za djecu i tinejdžere.

Izložbeni program fokusiran je na uspješne primjere domaćih i regionalnih industrija, D-izložba će predstaviti četrdesetak projekata s različitih područja dizajnerskog i kreativnog djelovanja, od produkt dizajna i dizajna vizualnih komunikacija, preko modnog dizajna, ilustracija do interdisciplinarnih projekata.

Kako je prostor Gredelja od odlaska te tvrtke iz Strojarske ulice ostao neiskorišten, Dan D će skrenuti na pozornost da bi on mogao postati budući gradski kreativni klaster za susrete i suradnju predstavnika kreativnih industrija. Na festivalu će se predstaviti primjeri uspješne trasnformacije sličnih industrijskih prostora, među kojima je i Kulturni park iz Amsterdama, bivši kompleks stare plinare, o kojemu će govoriti njegov direktor Mark de Kruijk.

Ususret središnjem dijelu festivala, koji se odvija ovaj vikend, proteklog se tjedna raznim događanjima Dan D najavio i u središtu grada, u čemu su sudjelovale trgovine 'dizajnerskih' brandova, istaknuti zagrebački studiji za dizajn i marketinške agencije.

Tradicionalni subotnja festivalska zabava ove je godine posvećena rock festivalu Terraneo, a na njoj će nastupiti DJ ekipe s programima elektronsku i indie glazbe.

Komentirajte prvi

New Report

Close