U proceduri Zakon o plaćama u državnoj službi

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2023. u 21:59
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U trenutnom sustavu plaća postoji gotovo 2500 različitih radnih mjesta i 560 različitih dodataka na plaću, a reformom će se i dalje vrednovati složenosti poslova kroz dodatke koji će sada biti usporedivi budući da će temeljni postulat sustava plaća biti platni razredi.

Ministarstvo pravosuđa i uprave otvorilo je e-Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama kojim se uvodi novi sustav plaća i vrednovanja rada u javnom sektoru. Taj zakon predstavlja jedan od najvažnijih reformskih procesa u području javne uprave koji će osigurati kvalitetan i održiv sustav plaća i novi sustav vrednovanja rada prema modelu jednaka plaća za jednak rad, izvijestilo je Ministarstvo.

U trenutnom sustavu plaća postoji gotovo 2500 različitih radnih mjesta i 560 različitih dodataka na plaću, a reformom će se i dalje vrednovati složenosti poslova kroz dodatke koji će sada biti usporedivi budući da će temeljni postulat sustava plaća biti platni razredi. Zakonom se uvodi se 16 platnih razreda u koje će se kategorizirati sustav koeficijenata u rasponu od 0,90 do 8,00 čime se najniži koeficijent povećava s 0,631 na 0,90, odnosno plaće službenika s najnižim plaćama značajno će porasti. Na taj način osigurat će se da poslovi iste ili slične složenosti poslova budu jednako i/ili slično vrednovani. Platni razredi, uz to, imat će važnu ulogu za vrednovanje rada. Koeficijenti složenosti poslova, kao i do sada, utvrđivat će se kroz dvije uredbe: za državnu službu i javne službe.

Komentirajte prvi

New Report

Close