U privatni sektor treba ići 80% EU novca za digitalizaciju

Autor: Bernard Ivezić , 13. srpanj 2020. u 22:00
Goran Mrvoš/DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Plan je, zasad, pojašnjava Mrvoš, da nova Vlada ima čak potencijalno i ministra bez portfelja, ključnog čovjeka za digitalizaciju društva.

Iako su dosad mnogo glasniji u kanaliziranju interesa hrvatske IT zajednice bili HUP i CISEx, čini se da će to u narednom razdoblju sve više raditi i HGK.

Udruženje za IT HGK, na čije je čelo prije pet mjeseci došao direktor porečke IT tvrtke Infosit Goran Mrvoš, predstavilo je svojih deset strateških ciljeva i za njih dobilo dosta široku podršku u IT zajednici.

Na popisu su mnoge bolne točke hrvatskog IT-ja, od potrebe da uđe u S3 strategiju kao vertikalna industrija preko potrebe da se hrvatski nacionalni sustav autentifikacije NIAS otvori za gospodarstvo, da više sredstava iz EU fondova ide u privatni sektor, da se bolje standardiziraju IT natječaji pa sve do toga HGK IT postane pravi partner izvršnoj vlasti po pitanju IT-ja.

Preslikati primjer iz Istre

“Sad predsjedam HGK IT, od početka djelujem unutar CISEx-a, a aktivan sam i u HUP-u, dakle u više sam udruženja jer svako od njih ima svoje prednosti. No, HGK je u jednoj posebnoj poziciji kad dođe do IT-ja, jer po zakonu je definirana kao savjetodavno tijelo izvršne vlasti za IT i upravo je to ono što želimo biti”, kaže Mrvoš.

Navodi da je Vlada već signalizirala da će IT-ju u novom sastavu dati veću važnost nego dosad. Plan je, barem zasad, pojašnjava Mrvoš, da nova Vlada ima čak potencijalno i ministra bez portfelja, odnosno ključnog čovjeka za digitalizaciju društva, odnosno da se razmišlja da se uvede nešto slično onome što ima Austrija koja ima ministra gospodarstva i digitalizacije.

Dodaje da je postao predsjednik Udruženja za IT u HGK, jer je samo udruženje željelo preslikati model koji je uspostavio u Istri, gdje mu posluje tvrtka Infosit, na nacionalnu razinu. Mrvoš navodi da u Istri regionalni ogranak HGK ima redovitu komunikaciju s gradonačelnicima i županijom. Kao rezultat županija ih je uvrstila u svoj budžet i konzultira ih po pitanju IT-ja, i to u vrlo širokom smislu.

“Jedan od ciljeva koji smo si zadali, jer želimo primjerice privući digitalne nomade u Istru je da u vrtićima i školama dobijemo programe na engleskom jeziku”, kaže Mrvoš. Dodaje da kroz takve male i mjerljive korake žele ostvariti vidljiv napredak, a ne pisati složene i dugačke strategije koje se nikad ne ostvare.

U tom smislu imaju i praktičan cilj da pomognu Vladi sastaviti novi Nacionalni plan za digitalnu transformaciju gospodarstva. Navodi da plan koji je za Vladu bio napravio E&Y nije prošao jer je bio fokusiran na državu i javni sektor, a ne na privatni sektor i realno gospodarstvo.

“HGK IT želi da se za Nacionalni plan digitalne transformacije, koji ćemo savjetodavno pomoći kreirati, 80% EU sredstava osigura za privatni sektor i na taj način stvori poticaj gospodarskom oporavku i rastu”, kaže Mrvoš.

Više reda u javnoj nabavi

Navodi da žele i da se nacionalni NIAS, oko kojeg se već bio u okviru države postigao politički dogovor i, takoreći sve ispregovaralo, da se to sada i realizira. Mrvoš kaže da je državno tijelo, koje je bilo zaduženo za to pitanje jednostrano od toga bilo odustalo.

“Iako je dogovor bio vrlo kvalitetan, povukli su se, a gospodarstvu je NIAS jako važan za napredak digitalnog gospodarstva, ali i za digitalni suverenitet Hrvatske i našu globalnu prepoznatljivost”, kaže Mrvoš.

Ističe da se nisu željeli baviti javnim nabavama na način kako se to radilo dosad. Cilj HGK-ovog IT udruženja je da se uvede ne toliko revizija, koliko standardizacija IT natječaja.

“Želimo više reda u javnoj nabavi IT-ja, koji bi otvorio priliku za manje igrače i koji bi otvorio priliku za inovativnu javnu nabavu, koju EU uredno priznaje, ali kod nas nismo primijetili ništa slično”, zaključuje Mrvoš.

Komentirajte prvi

New Report

Close