U poljoprivredu se može uložiti više od 7 milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 05. prosinac 2021. u 22:00
Foto: SREĆKO NIKETIĆ/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede, kako navode iz Smartera, mora do kraja godine EK-u poslati prijedlog nacionalnog strateškog plana.

Hrvatska do kraja godine u Europsku komisiju (EK) šalje strateški plan koji će definirati smjer potrošnje novca za poljoprivredu, navodi se u analizi konzultantske tvrtke Smarter iz koje ističu kako je riječ o dokumentu koji će u velikoj mjeri odrediti smjer razvoja poljoprivredne proizvodnje do kraja desetljeća.

Ministarstvo poljoprivrede, kako navode iz Smartera, mora do kraja godine EK-u poslati prijedlog nacionalnog strateškog plana, kojim će biti definiran smjer kako će se u razdoblju od 2023., kada na snagu stupa nova Zajednička poljoprivredna politika EU, trošiti sredstva za poljoprivredu sve do 2027. godine.

“Strateški plan ZPP je najvažniji dokument za srednjoročno razdoblje kojim se određuju financijske omotnice, mjere i intervencije koje će se provoditi te kako će se usmjeriti financijskih sredstava za poljoprivredu”, ističe se u analizi.

Iz Smartera podsjećaju kako Hrvatska kroz pet godina, od 2023. do 2027., ne računajući državna sredstva, na raspolaganju ima 3,25 milijardi eura, pri čemu je nešto više od 1,5 milijardi eura namijenjeno za ruralni razvoj, a 1,87 milijardi za izravna plaćanja.

Za 2021. i 2022. za Hrvatsku je ukupno osigurano 1,75 milijardi eura na temelju uredbe kojom je produžena primjena pravila iz prethodnog razdoblja, ali tako da će po tim istim pravilima biti distribuiran novac iz novog višegodišnjeg financijskog okvira.

Ukupna sredstava iz EU proračuna od 2021. do 2027. iznose 5,17 milijardi eura, a uz to je i kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti za poljoprivredu namijenjeno 131 milijun eura, navode iz Smartera.

Tako se mogu očekivati značajnija ulaganja koja prelaze 5,3 milijardi eura iz EU fondova. “Realno je da se u poljoprivredu Hrvatske od 2021. do 2027. investira više od sedam milijardi eura ili preko 52 milijarde kuna, što daje priliku da se napravi ozbiljan zaokret i provođenje aktivnosti koje su nužne kako bi poljoprivreda bila konkurentnija, produktivnija i ispunila svoju zadaću”, ističe se u analizi Smartera.

Komentirajte prvi

New Report

Close