U petak Uljaniku rok za dodatak ugovora s Jan de Nulom

Autor: Marija Brnić , 06. ožujak 2019. u 11:14
Bruxelles dopušta da se Uljaniku još jednom pomogne/Duško Marušić/PIXSELL

Danas se očekuje prvi sastanak s Brodosplitom o podjeli uloga u međufinaciranju Uljanika.

Ima li Vlada zaokruženu financijsku konstrukciju za hitnu deblokadu računa pulskog i riječkog brodogradilišta i dovršetak brodova konačno bi trebalo biti jasnije danas, nakon sastanka svih uključenih aktera u novi pokušaj dogovora za restrukturiranje grupacije Uljanik.

Prijedlog je već trebao biti ispregovaran, ali je zakazani sastanak za ponedjeljak bio odgođen zbog odsutnosti ministra gospodarstva Darka Horvata, pa se prema jučerašnjim najavama konačno očekuje prvi službeni sastanak u Vladi s predstavnicima potencijalnog strateškog partnera Brodosplita i Fincantierija.

 

30 milijuna

€ potrebno je za dovršetak jaružala za Jan de Nul

Sastanak dolazi u zadnji trenutak, jer u petak istječe zadnji rok za zaključivanje aneksa ugovora s belgijskim naručiteljem jaružala Jan de Nulom, s kojim je država načelno dogovorila da zajednički sudjeluju u financiranju završetka radova, polazeći od toga da iz proračuna bude osigurano 22 milijuna eura, a Jan de Nul participira s 8 milijuna. Za aranžman je nužno sklapanje aneksa ugovora, ne probije li Vlada taj rok Jan de Nul jasno je dao do znanja da namjerava brod otegliti iz Pule i dovršiti ga u nekom drugom brodogradilištu. 

Vlada ne krije da joj je itekako stalo da se ne aktivira jamstvo za ovu skupu gradnju, koje iznosi 125 milijuna eura. Za dovršetak broda ministar Horvat nastoji po svaku cijenu testirati Brodosplit i uključiti ga u ovaj posao, pozivajući se na razgovore u Europskoj komisiji koja je odobrila da se do utvrđivanja programa restrukturiranja još jednom može pomoći Uljaniku, s oko 600 milijuna kuna.

Ministar Horvat inzistira da se taj teret podijeli, a Brodosplit je voljan financirati upravo dovršetak gradnji, jasno, uz adekvatan kolateral. Jesu li ti detalji u međuvremenu usuglašeni, jučer nijedna strana nije bila voljna komunicirati.

No, želi li umanjiti teret po danim jamstvima Uljaniku, Vlada će u svakom slučaju, s Brodosplitom ili bez njega, odluku o novom 'rescue aid-u' donijeti na sjednici u četvrtak.

S obzirom na stav Bruxellesa da dopušta da se Uljaniku još jednom pomogne kako bi državi omogućio da smanji teret proračunu, nije isključeno da se međufinanciranje organizira bez Brodosplita, međutim u Ministarstvu gospodarstva drže da to ne bi bio dobar početak suradnje na tako krupnom i osjetljivom projektu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close