‘U ovom trenutku se ne isplati konverzija kredita u francima’

Autor: Poslovni.hr , 07. listopad 2012. u 13:04
PXL

Banka ponovno izlaže potrošača, korisnika kreditne usluge, mogućnosti sklapanja dugoročnog kreditnog posla koji je podložan mnogim neizvjesnostima.

Udruga Franak relativizirala je ponudu jedne banke za akcijsku konverziju kredita u švicarskim francima navodeći da ' ovom trenutku ne vide isplativost takve konverzije, prenosi Večernji list.

Erste banka ponudila je pretvaranje švicaraca u eurske kredite bez naknada i dodatne dokumentacije, uz zadržavanje ugovorenih kamatnih stopa, dok bi jedini trošak za klijenta bila nova solemnizacija ugovora. Zbog divljanja tečaja i rasta kamatnih stopa građani zaduženi u švicarskim francima najveći su gubitnici kreditne euforije. Gotovo svaki drugi stambeni kredit (44 posto) vezan je uz švicarski franak, a divljanje tečaja dosad je 'bacilo na koljeno' 8 posto dužnika, navodi Večernji. Građani su prestali vraćati 1,9 milijardi kuna stambenih kredita vezanih uz CHF te se nalaze u različitim fazama pregovora s bankama.

Udruga Franak odgovara da u ovom trenutku ne vide isplativost takve konverzije jer je CHF skočio približno 35 posto prema euru u odnosu na vrijeme kada su krediti plasirani. Na konkretnom primjeru objašnjavaju da bi konverzija značila da netko kome je prije šest godina pušten u otplatu kredit od 500.000 kuna s valutnom klauzulom CHF na rok od 25 godina sada pristaje na novi kredit s početnom glavnicom od 600.000 kuna, s valutnom klauzulom u eurima i 19 godina otplate. To bi značilo da korisnik kredita zasniva novi kreditni posao sa 20% većom kunskom glavnicom s valutnom klauzulom u eurima i smanjenim rokom otplate.

"Banka ponovno izlaže potrošača, korisnika kreditne usluge, mogućnosti sklapanja dugoročnog kreditnog posla koji je podložan mnogim neizvjesnostima", navode u udruzi uz opasku da nitko ne može sa sigurnošću savjetovati treba li ići na ponuđenu konverziju ili ne, a korisnik kredita je ponovno izložen mučnom procesu donošenja odluke koja ima nesagledive posljedice.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentirajte prvi

New Report

Close