U ovom gradu rastu cijene komunalija, evo za što će građani plaćati više

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. lipanj 2022. u 16:31
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Nepromijenjivi dio ranije je utvrđen – za kućanstva iznosi 54,91 kuna bez PDV-a, a za nekućanstva 154,53 kn bez PDV-a, dok se nove cijene odnose na promjenjivi dio.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović u utorak je dao suglasnost na nove, više cijene prikupljanja i obrade miješanog komunalnog otpada, koje će se primjenjivati od 1. srpnja.

Filipović je na kolegiju rekao je da se novim cijenama Komunalnog društva Čistoće osigurava stabilnost sustava te da je svjestan da to nije popularno, ali je nužno.

Kako je pojasnila pročelnica za komunalni sustav Maja Malnar, cijenu javne usluge prikupljanja komunalnog otpada čini nepromjenjiva cijena obvezne minimalne javne usluge i promjenjiva cijena za količinu predanog miješanog komunalnog otpada.

Nepromijenjivi dio ranije je utvrđen – za kućanstva iznosi 54,91 kuna bez PDV-a, a za nekućanstva 154,53 kn bez PDV-a, dok se nove cijene odnose na promjenjivi dio.

Pročelnica je rekla da, prema procjenama, kod kućanstava s manje članova dolazi do većeg povećanja računa, jer je zakon predvidio samo dvije kategorije korisnika.

“Tako će kućanstvo s jednim članom u odnosu na sadašnju cijenu koja je bila 46,61 kuna bez PDV-a, odsada plaćati 75,15 kuna bez PDV-a, odnosno 61,23 posto više, a domaćinstva s pet članova umjesto sadašnje cijene od 145,61 kune bez PDV-a, plaćat će 156,11 kuna, odnosno 7,21 posto više,” kazala je.

Rekla je da je isti trend i kod nekućanstava pa će gospodarstvenici koji koriste veće spremnike plaćati manje nego oni koji koriste manje. Onima koji koriste najveće spremnike, od 1100 litara, cijena biti 51,24  posto manja.

Komentirajte prvi

New Report

Close