U ovoj općini se više od četiri godine ne radi nedjeljom

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2022. u 08:02
FOTO: Pixabay

U Hrvatskoj se posljednjih dana ponovno mogu čuti najave o zabrani rada nedjeljom za prodavaonice i slične djelatnosti, a sve s ciljem da zaposleni imaju nedjelju slobodnu.

U općini Ivankovo, nedaleko od Vinkovaca, prodavaonice, kiosci, pekare, mesnice i slične djelatnosti ne rade nedjeljom već više od četiri godine.

Načelnik općine Marko Miličević u rujnu 2018. godine donio je uredbu o ne radu nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima. Od tada na području općine Ivankovo nedjeljom rade samo ugostiteljski objekti.

“Poslije više od četiri godine mogu reći kako su zadovoljni svi, i vlasnici objekata, i mještani ali i mi u općini. S uvođenjem uredbe dobio sam na desetine poziva i poruka od strane zaposlenih koji su mi zahvaljivali na toj odluci”, rekao je za Večernji list.

Pojašnjava i kako u svemu tome zapravo nije bilo nikakve velike odluke, ali i da je prije donošenja uredbe analizirao rezultate poslovanja.

Tada je uvidio da su troškovi prodavaonica nedjeljom, struja, grijanje, zaposleni i slično, puno veći od prometa jer se događalo da nedjeljom u prodavaonicu uđu tijekom cijeloga dana dvije, tri osobe.

Tu odluku poštuju svi, kako kaže, i vlasnici koji imaju jednu prodavaonicu i oni koji imaju na stotine prodavaonica diljem Hrvatske.

“Mi nemamo tu više nikakvih problema. Svi su se navikli i svi znaju da se u Općini Ivankovo ne radi nedjeljom. I oni koji novi pokreću svoje poslovanje u općini znaju pravila igre i poštuju ih”, ističe Miličević.

No, okolne općine unatoč njihovim dobrim iskustvima, nisu tako nešto primijenile.

“Ne znam zašto je to tako, ali mislim da je ključ problema u lokalnoj samoupravi. Netko to treba iskoordinirati i sve se riješi brzo. Isto tako ne vidim i zašto je problem tako nešto primijeniti i u cijeloj državi. Ne znam zašto država nema hrabrosti za tako nešto što bi svi građani, ili velika većina, pozdravila. Hrvati su čudan narod. Govorimo kako smo veliki katolici, a u isto vrijeme radimo za Uskrs i Božić”, kaže.

Napominje i kako sve to daje i rezultata pa tako općina Ivankovo s 30.000 kuna sufinancira kupnju gradilišta za 41 mladu obitelj.

Isto tako sva djeca, njih 190, imaju besplatan dječji vrtić, a općina za osnovnoškolce pokriva troškove kupnje školskih knjiga, radnih bilježnica i bilježnica dok za srednjoškolce plaćaju troškove putovanja do srednje škole u Vinkovcima.

Ako se negdje dalje školuju srednjoškolci dobivaju jednokratnu pomoć od 3.000 kuna. Svi redoviti studenti dobivaju jednokratnu pomoć u iznosu od po 7.000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close