‘U ovoj godini investirat ćemo 50 milijuna kuna’

Autor: Suzana Varošanec , 12. ožujak 2019. u 08:08
Sada imaju 300 radnika više nego na početku predstečaja/Davor Javorović/PIXSELL

Kroz projekt vrijedan 45 mil. kuna i uz sufinanciranje iz EU razvijaju nov proizvod inovativnih vrata od slavonske hrastovine.

Veliki vinkovački poduzetnik Drvna industrija Spačva, prema zadnjem stanju s 865 zaposlenika, prije predviđenog roka isplatio je svim predstečajnim vjerovnicima sve obveze iz predstečajne nagodbe.

Lani je ostvario 15% veće prihode nego u 2017. te za 5% prebacio plan, a isti se trend nastavlja u 2019. Sa sedam milijuna kuna neto dobiti u 2017., Spačva je u 2018. donijela dobit u iznosu većem od 15 milijuna kuna.  To je glavna poruka predsjednika Uprave Spačve Josipa Faletara s kojom se rezimira i razdoblje od 2013. kada je nagodba postala pravomoćna do očigledno zadnjeg kompanijskog izvješća koje je na temu provedbe predstečajne nagodbe u ponedjeljak objavljeno na Zagrebačkoj burzi za proteklu godinu, ali i najavljuje intenzivniji inovativni smjer. 

Gotova stvar
"Sve predstečajne obveze isplatili smo još u 2017., pa je to gotova stvar. Stoga se i u našem godišnjem izvješću navodi da u prošloj godini nije bilo plaćanja po osnovi predstečajne nagodbe. Spačva je poslovanjem u proteklom razdoblju ostvarila velik rast u kategoriji poslovnim prihoda, jer smo u 2013. bili na razini od 105 mil. kn prihoda, a u 2018. naše ostvarenje iznosi 230 milijuna kuna.

Pokrenuta je nova razvojna faza koja se bazira na inovativnosti i daljnjem povećanju konkurentnosti, a u tijeku je i naša borba za sirovinu koja bi trebala dovesti do napuštanja nezakonitog modela raspodjele sirovine kojim se narušava tržišno natjecanje te prijelaz na tržišni model, u kojem bi se temeljem načela ekonomičnosti većina slavonskog hrasta i prerađivala u Slavoniji", kaže Faletar dodajući da bi u tom slučaju zaposlili 200 novih radnika. 

U pogledu predstečajne nagodbe napominje kako će ovih dana Uprava zatražiti da se u sudskom registru provede brisanje upisa rješenja po kojem je Spačva u predstečaju. Tvrtka lišena starih obveza, a od lani fokusirana na razvojne projekte od kojih su dva velika u tijeku, doznajemo i da priprema nove projekte, koji su također inovativnog karaktera te bi i njih razvijali u suradnji sa znanstvenom zajednicom. 

U tijeku je takav najveći projekt vrijedan 45 mil. kuna, a novcem EU sufinancira se razvijanje novog proizvoda inovativnih vrata Spačve od slavonske hrastovine, koja bi kvalitetom i izgledom trebala osvojiti europsko tržište. Ovaj projekt traje četiri godine, a teče prema planu, kaže Faletar, pa stručnjaci Spačve na njemu rade u suradnji s desetak znanstvenika zagrebačkog i osječkog šumarskog fakulteta.

Usto, do kraja 2019. najavljuje i završetak projekta koji je u vrijednosti većoj od 30 mil. kn financiran iz vlastitih izvora i kredita, pa će benefiti u poslovanju od nove linije za preradu suhih piljenica (dasaka) biti vidljivi već od 2020. Naime, tako planiraju postizanje bolje iskorištenosti sirovine, uz veće brzine rada te znatniju fleksibilnost u procesima prilagodbi zahtjevima kupaca s EU tržišta.

Nove investicije
"Protekla godina je bila vrlo uspješna i zapravo bolja od očekivanja, a za 2019. možemo reći da se po narudžbama i našim kupcima zasad ne vide znakovi krize što odražava istu ili sličnu razinu suradnje kako s našim partnerima u Njemačkoj tako i u Italiji ", kaže Faletar. 

Prihodi od prodaje u 2018. iznosili su blizu 230 milijuna kuna, od čega je na inozemnim tržišnima u 30-ak zemalja ostvareno 73,08%, a u iznosu od 167,6 mil. kuna. Najznačajnije zemlje izvoza su Italija, Srbija, Francuska, Njemačka, Rumunjska. U razdoblju od 2013. do 2018. Spačva je investirala više od 100 milijuna kuna u strojeve, opreme i infrastrukturu, a u 2019. planiraju 50 milijuna kn. 'teške' investicije.

Komentirajte prvi

New Report

Close