‘U ovoj godini bez oporavka trgovine na malo’

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2013. u 13:06
Trgovina na malo, godisnja realna promjena (DZS/RBA)

Konačno priopćenje trgovine na malo bit će objavljeno 13. veljače, a u RBA očekuju potvrdu negativnih kretanja zabilježenih tijekom cijele godine.

Iako je u prosincu 2012. očekivano trgovina na malo ostvarila rast na mjesečnoj razini (13,5 posto realno, odnosno 13,3 posto nominalno), na godišnjoj su se razini prema prvim procjenama DZS-a negativna kretanja intenzivirala, pišu RBA analitičari u povodu današnje objave statističkih podataka o maloprodaji.

Promet od trgovine na malo u spomenutom je mjesecu zabilježio realan pad od 6,1 posto godišnje, što je nešto snažniji pad od očekivanja RBA analitičara (-5,6 posto) i konsenzusa tržišta (-5,1 posto), dok je u nominalnom izrazu pad iznosio 2 posto godišnje. U zadnjem tromjesečju 2012. također bilježimo intenziviranje negativnih kretanja u trgovini na malo na godišnjoj razini u usporedbi s trećim tromjesečjem. Na razini cijele godine, analitičari procjenjuju da je realni pad trgovine na malo iznosio 4,1 posto u odnosu na 2011. godinu.

Konačno priopćenje trgovine na malo bit će objavljeno 13. veljače, a u RBA očekuju potvrdu negativnih kretanja zabilježenih tijekom cijele godine. Uz nepovoljna kretanja u realnom sektoru i na tržištu rada, smanjeni potencijal za potrošnju odražava se ne samo na padu prometa, nego i na racionalizaciji potrošnje, odnosno usmjeravanju na potrošnju osnovnih namirnica i zadovoljenju osnovnih zivotnih potreba, dok potrošnja trajnih i luksuznih dobara očekivano pada. Oprez potrošača potvrđuje i indeks raspoloženja potrošača koji je u prosincu pao na -52,6 (s -50,3 u studenom).

U ovoj godini RBA analitičari ne očekuju oporavak trgovine na malo, iako predviđaju da će stopa rasta ipak biti blago pozitivna. Međutim, to će više biti posljedica učinka baznog razdoblja s obzirom na razmjerno visoke stope pada tijekom prošle godine, nego pozitivnih kretanja. Preduvjet pozitivnih kretanja u potrošnji je oporavak realnog sektora i trzišta rada, a s obzirom na nepovoljna očekivanja u oba segmenta oporavak trgovine na malo će izostati, zaključuju se u analizi.
 

Komentari (2)
Pogledajte sve

treba rasporodat sve nekretnine i kupit dionice. [emo_naivan][emo_kuna]

normalno da nema oporavka! čim linić spomene porez na nekretnine, svi vratimo novčanike nazad u džepove i odustanemo od kupnje bilo čega osim kruha i mlijeka kao i od svih poslovnih ideja, a on faca samo neka uvodi nove poreze [emo_palacd]

New Report

Close