U Novoj Gradišci otvoren Tehnološko – inovacijski centar vrijedan 9,3 milijuna eura

Autor: Objava za medije , 08. prosinac 2023. u 07:43
FOTO: Press

U Novoj Gradišci je, u okviru realizacije projekta Centra kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška (CEKOM NING), svečano otvoren Tehnološko inovacijski centar.

Tehnološko inovacijski centar prostire se na 3074 m2 multifunkcionalnog sadržaja koji uključuje laboratorijski, znanstveno – edukativni, konferencijski, izložbeni i uredski prostor. TIC posjeduje 5 vlastita laboratorija; za 3D tehnologiju, za visoko brzinsku obradu, za automatizaciju i robotiku,  toplinsku obradu te mjerni laboratorij. Uz sam Centar, postavljena je i fotonaponska elektrana snage 30 KW.

Prilikom otvorenja, u nadahnutom i vrlo emotivnom govoru, Adam Đanić, direktor CEKOM-a istaknuo je: Od 2016. godine od kada smo osnovani, sanjali smo veliko i svjedoci smo da se naši snovi i ostvaruju. Otvorenje tehnološko inovacijskog centra nije samo prekretnica za našu organizaciju, već i simbol naše predanosti napretku, inovacijama i znanstvenom istraživanju. Opremljen naprednim laboratorijima, tehnološkom opremom i stručnim timom, CEKOM NING je više od zgrade – to je inkubator ideja, istraživanja i tehnološkog napretka. Kako ulazimo u novo poglavlje, zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt – zaposlenicima, partnerima, zajednici i svima koji vjeruju u moć inovacija. Zajedno, nastavljamo naše putovanje prema otkrivanjima koja će oblikovati budućnost našeg društva.

Gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko  Grgić, govoreći o značaju Tehnološkog inovacijskog centra za Novu Gradišku i zapadnu Slavoniju naglasio je: Kada smo dobili mandat građana da upravljamo gradom, prva misao i zadaća nam je bila zaustaviti egzodus mladih iz Nove Gradiške. Jedini način na koji je to moguće napraviti jest otvaranje radnih mjesta, ali radnih mjesta koja osiguravaju normalnu egzistenciju. CEKOM danas i Tehnološko inovacijski centar su kruna našeg rada i zalaganja u proteklih 7 godina. Danas se ljudi vraćaju u Gradišku i dolaze u radnu sredinu koja je tehnološki ispred mnogih sredina u kojima su radili. Sretan sam i ponosan na sve učinjeno i nastavljamo dalje u smjeruistraživanja, razvoja, inovacija i tehnologija.

Nazočnima se obratio i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, izv.prof.dr.sc. Velibor Mačkić, posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju: Projekti poput ovog jedini su način kako možemo ostati i opstati u uvjetima ubraznog razvoja tehnologija i vrijeme je da počnemo koristiti kompetitivne prednosti, a ne se oslanjati na komparativne prednosti čime je opterećena hrvatska ekonomija. Kao i do sada, ali i u budućem razdoblju, projekti ovakvog sadržaja imati će punu podršku Predsjednika Zorana Milanovića. Iskreno čestitam svima koji su doprinijeli realizaciji ovako uspješnog projekta i zahvaljujem, jer su digli konkurentnost ovog dijela Hrvatske za jednu stepenicu više.

Nakon pozdravnih govora, Sandra Petrović Đanić je u vrlo kreativnoj prezetaciji prikazala sadržaje i poslovne mogućnosti koje nudi TIC te je potom upriličen i obilazak Centra. Tijekom obilaska, izuzetnu pozornost svih, ali posebice predstavnika proizvodno-industrijskog sektora, privukli su laboratoriji opremljeni najsuvremenijom opremom.

Nakon obilaska Centra, započela je panel rasprava „Utjecaj inovacija, novih tehnologija i umjetne inteligencije na proizvodne procese“ koju je moderirala profesorica Nataša Drvenkar.

Vrijednost TIC-a iznosi gotovo 9.280.000 €, a vrijednost cjelokupnog projekta CEKOM NING 15.820.000 €. Projekt CEKOM NING je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru ograničenog poziva Podrška razvoju Centara kompetencija. Vrijednost bespovratnih sredstava iznosi 10.372.357,99 €, što predstavlja intenzitet sufinanciranja od 80,78%.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close