U “novi” Agrokor do 530 milijuna eura

Autor: Jadranka Dozan , 06. ožujak 2018. u 19:37
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Od starih tražbina koje bi mogle ostati prihvaćene u novoj Grupi nakon restrukturiranja, najveći se dio, oko 405 mil. odnosi na tražbine osigurane zalogom u kompanijama u postupku IU.

Pozivajući se na Nacrt restrukturiranja iz prosinca te danas objavljeni ažurirani Agrokorov Plan održivosti iz Agrokora su danas predvečer iznijeli preliminarne procjene kapitalne strukture Grupe nakon restrukturiranja. Kako se ističe, od ukupnih tražbina nastalih prije aktivacije lex Agrokora do 530 milijuna eura moglo bi ostati nekorigirano i stoga ponovno prihvaćeno (netaknuto) u novoj Grupi nakon restrukturiranja.

Računa se da je u tome oko 85 milijuna eura duga u kompanijama iz Grupe koje nisu u postupku izvanredne uprave, približno 40 milijuna eura neosiguranih tražbina u kompanijama koje su u postupku izvanredne uprave, dok bi kod tražbina osiguranih zalogom u kompanijama iz Grupe koje su u postupku izvanredne uprave nekorigirano moglo ostati do 405 milijuna eura.

Unutar te kategorije oko 230 milijuna eura  odnosi se na osigurane tražbine prema Konzumu. U kompaniji ističu kako su procjenjeni iznosi preliminarni i temelje se na trenutnoj pretpostavci da je vrijednost zaloga barem jednaka vrijednosti tražbine za svaku osiguranu tražbinu. Budući da je procjena vrijednosti kolaterala u tijeku, trenutne procjene osiguranih tražbina koje neće biti umanjene mogle bi se izmijeniti ovisno o rezultatima procjene vrijednosti.

Bilo koji dio osigurane tražbine koji bi tako mogao biti umanjen tretirat će se konzistentno sa svim ostalim tražbinama čija je vrijednost u nagodbi umanjena.

Istodobno, na temelju trenutnih procjena koje proizlaze iz sažetka ažuriranog Plana održivosti, godišnji troškovi najma (svih operativnih najmova, kao i plaćanja financijskih najmova, bez Mercatora) postepeno će se smanjiti za nešto više od pet posto. Za ovu godinu procjenjuju se na oko 98 milijuna eura, za iduću na 97, a u 2020. na 93 milijuna eura (bez Mercatora). I uz te se projekcije napominje da se temelje se na dostupnim informacijama i procjenama pa su i podložni promjenama.

Komentari (2)
Pogledajte sve

“Novi” Agrokor, stari lo.povi.

Mislim da ću sve pare koje sam mislio uložiti u ZSE donirati Živom zidu.

New Report

Close