Sobarice bi mogli zarađivati kao radnici u administraciji

Autor: Marija Crnjak , 21. veljača 2018. u 13:51
FOTO: Thinkstock

Snage u privlačenju radnika posljednjih mjeseci odmjeravaju Valamar Riviera i Plava Laguna.

Kad su shvatili da im država neće dozvoliti značajan uvoz radnika iz zemalja van Europske unije, a radnici na burzi uporno pokazivali slab odaziv za poslove u turizmu, u potrazi za kadrovima poslodavci su izvukli do sad najjači adut, koji sindikati već dugo prizivaju, rast plaća.

Pritom su povećanje plaća, uz jake medijske kampanje ovih dana, fokusirali upravo na poslove u kojima je najveći deficit radnika, odnosno na pomoćne poslove i poslove u domaćinstvu, koji su inače najmanje plaćeni.  Ova se mjera, koju je djelomice omogućila i država poreznim rasterećenjem smještaja sezonaca, pridružila gradnji smještaja za radnike te povećanju ostalih materijalnih prava kojima radnike žele uloviti i zadržati, uključujući mjere trajnog zapošljavanja.

Djelomično i zbog prirode posla i velikog broja radnika bez kvalifikacija, kategorija Turizam i ugostiteljstvo i dalje je među najlošije plaćenim kategorijama zanimanja. Prema podacima servisa MojaPlaća portala MojPosao, u turizmu su plaće u prosjeku čak 21 posto niže od prosječne plaće u zemlji. "Međutim, pogledamo li kretanje plaća u posljednje 2 godine, dok je ukupna prosječna plaća narasla 7%, prosječna plaća u kategoriji Turizma narasla je za 12%. 

 

16 posto

rasle su plaće konobara i pomoćnih kuhara u dvije godine

Pogledamo li po konkretnijim pozicijama, najviše su rasle plaće konobara i pomoćnih kuhara (+16%). Plaća kuhara je u posljednje dvije godine narasla za 14%, a spremačice za 11%. Jedino gdje plaće stagniraju su recepcioneri", ističu na portalu MojPosao, koji danas otvara  drugi online Sajam poslova u turizmu. Kažu da tražitelje posla očekuje više od 250 oglasa za posao, 48 poslodavaca, a najveći broj oglasa odnosi se na pozicije konobara, kuhara, djelatnika na recepciji, voditelja restorana, animatora, slastičara, pomoćnog osoblja u kuhinji i sobarica. U medijskom odmjeravanju snaga posljednjih su se mjeseci našle dvije najveće turističke kompanije, obje sa sjedištem u Poreču, Valamar Riviera i Plava Laguna.

Valamar Riviera objavila je tako da će u 2018. godini povećati plaće u prosjeku za 11,5 posto, s fokusom na povećanje plaća osnovnih zanimanja, što je usuglašeno sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD). Osnovna plaća porast će ukupno 4 posto, dok će se 7,5 posto ukupne mase plaća dodatno uložiti u povećanje plaća osnovnih zanimanja kao što su zanimanja kuhara, konobara, spremačica, recepcionara, sobarica. Povećanje koeficijenata za gotovo 50 ključnih radnih mjesta u operativnom poslovanju i povećanje osnovice za 2 posto započet će od 1. lipnja, dok će se za 2 posto dodatno povećati plaća od 1. prosinca 2018. godine svim djelatnicima.

Korekcijom plaća osnovnih zanimanja bit će obuhvaćeno oko 4000 djelatnika, čime će Valamar za 2018. godinu jamčiti neto primanja od minimalno 5000 do 7500 kuna mjesečno za djelatnike u objektima, kažu u kompaniji.  Kako su se pohvalili u Valamaru, uložit će preko 20 milijuna kuna u povećanje plaća svih djelatnika, od čega oko 30 posto ulaganja predstavljaju porezne olakšice.

Dodaju kako su i posljednjih godina progresivno povećavali osnovnu plaću svojih zaposlenika, te je prosječna plaća u Valamaru za 2017. godinu bila veća za 20 posto od prosjeka turističkog sektora u Hrvatskoj. Plava Laguna jučer je s istim sindikatima potpisala ranije najavljene sporazume plus aneks kolektivnog ugovora kojim povećavaju plaće i ostala prava radnika Plave Lagune i Istraturista.

Dogovoreno je tako povećanje osnovne plaće za sve radnike u visini od 4 posto od 1. lipnja, te će time rast ukupnih materijalnih prosječnih prava radnicima u Poreču porasti za 5, a u Umagu za više od 9 posto. Pored toga, Plava Laguna dodatno povećava plaće u domaćinstvu, pa će sobaricama plaća rasti za 10 posto.  Sindikati su relativno zadovoljni rezultatima pregovora s poslodavcima, no ne bez zadrške. "Radi se o poslovima i radnicima koje su poslodavci do sada ponižavali iznosom plaća, i zbog toga su ovo dobre vijesti.

Međutim, ovo je maksimalan prag selektivnog povećanja plaća koji se ne bi smio prekoračiti, jer ćemo dobiti situaciju da će sobarice imati plaću gotovo kao primjerice radnici u administraciji, što će demotivirati neke druge skupine radnika i poremetiti tržište rada. Od sada se zalažemo za linearno povećanje plaća", pojasnila je za Poslovni dnevnik Marina Cvitić iz SIKD.   Na portalu MojPosao pak poručuju i da je plaća bitan, ali ne i presudan faktor prilikom donošenja odluke o zaposlenju. "Podjednako su bitni uvjeti rada, pomoć pri pronalasku smještaja, sigurnost radnog mjesta i/ili mogućnost zasnivanja stalnog radnog odnosa", pojašnjavaju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close