Novi trend u trgovini: Stalan posao imperativ, bit će mjesta i za umirovljenike

Autor: Suzana Varošanec , 02. studeni 2018. u 07:11
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Do jučer je malo kome zadavalo glavobolju ima li ili nema najbolje radnike, a danas se počinju za njih otimati.

Forma ugovora o radu na određeno vrijeme, za radnike dugoročno nepoželjna zbog nesigurnosti, u Hrvatskoj počinje uzmicati. Nova su kretanja zamjetna i u branši trgovine gdje je na djelu velika fluktuacija i prava borba među trgovcima za radnike.

Do jučer je malo kome zadavalo glavobolju ima li ili nema najbolje radnike, a danas se počinju za njih otimati.

Novi trend u trgovini

Velika je bitka za radnike u trgovini, pa čim se netko u probnom roku pokaže, odmah ga zapošljavamo, kaže član Upravnog odbora kutinske trgovačke tvrtke Lonije Drago Munjiza i otkriva:

“Kroz ugovor na neodređeno vrijeme vezujemo radnike – to je novi trend u trgovini, a čak smo počeli zapošljavati i studente kao prodavače na temelju novih zakonskih promjena. Bit ćemo spremni zapošljavati i umirovljenike čim se ozakoni nova mogućnost da rade četiri sata uz zadržavanje prava na isplatu mirovine”.

Munjiza dodaje da je to istodobno snažna poruka i mladima, ali i starijim radnicima kojima je od iznosa neto plaće bitnija sigurnost radnog mjesta, Munjiza je pojasnio razloge kako je na Upravnom odboru donesena odluka o zapošljavanju svih radnika isključivo na neodređeno.

Na njegov prijedlog ovaj veliki poslodavac i trgovac s liste top 10 prelazi na dominantan oblik rada u formi stalnog zaposlenja, pa od ukupno 998 zaposlenih samo 186 novozaposlenih koji su na probnom roku ostaje raditi na određeno.

No i njih čeka stalni posao nakon tromjesečnog razdoblja, ako prođu test radnih sposobnosti, navodi Munjiza koji je novu funkciju preuzeo prije pola godine zbog doprinosa korporativnom upravljanju te ciljevima rasta prihoda i profitabilnosti Lonije. Kao najveća članica grupacije Ultra Gros, Lonia posluje u pet županija, u kojima kad se izuzme sam Grad Zagreb odvija se 30% prometa tržišta maloprodaje hrane u RH.

Rastući lanac

U mreži imaju 244 prodajna mjesta, sa sestrinskim tvrtkama zapošljavaju 1135 radnika, a kontinuirano rastu i ove godine očekuje više od 700 milijuna kuna prihoda, što je prema Munjizi kombinacija organskog rasta i preuzimanja dijela prodavaonica u Zagrebu od trgovačkog lanca Diona te nekoliko poslovnica većeg formata trgovačkog lanca Billa.

 

17 posto

porasle su nedavno bruto plaće u Loniji

Zapošljavanje za stalno dolazi pak nakon prve metode poboljšanja uvjeta rada, a to je povećanje bruto plaće za oko 17% (po satima rada) – u 2018. isplaćeni prosječni neto iznos 3900 kn, dok je lani iznosio 3400 kn, a pokazuje se da će ih biti još, ovisno o zaoštravanju odnosa na tržištu. Dio trgovaca, npr. Konzum, Pevec i Tommy, daje podršku inicijativama za uvođenje ograničenja rada trgovina nedjeljom i praznikom. Lonia se tome pridružuje, pa Munjiza navodi da će u slučaju ozbiljne rasprave na svim razinama diskusija podržati prijedlog ograničenja i skraćivanja maksimalno mogućeg rada nedjeljom i praznikom. Tako se pod pritiskom rastućeg problema manjka radne snage ne samo mijenjaju kompanijske politike, već i poslodavci postaju predvodnici trenda izjašnjavanja što radnici kod njih mogu 
očekivati. Rad na neodređeno u trgovini istiskuje angažman na određeno, koji se tako svodi na zakonski predviđenu ulogu privremenog i povremenog angažiranja sukladno potrebama poslodavca.

Sindikati su se za ovo dugo borili, ali je očito trebalo pričekati da zapošljavanje na neodređeno postane prvorazredni interes poslodavca.

Komentirajte prvi

New Report

Close