U Lekeniku niče jedna od najmodernijih farma pilića: Riječ je o projektu kružnog gospodarstva “od polja do stola”

Autor: Poslovni.hr , 20. srpanj 2023. u 12:14
Foto: Unsplash

Obuhvaća procese proizvodnje hrane za perad, valionicu, uzgoj i preradu mesa. 

Sjećate se najave izgradnje jedne od najmodernijih farmi pilića u Europi na području Sisačko-moslavačke županije? Kako kažu iz tvrtke Petrinja Chicken Company, vlasnika Andrii Matiukha, ukrajinskog investitora – početak gradnje je u finalnoj fazi.

U farmu u Lekeniku uložit će se više od 500 milijuna eura, a godišnji kapacitet proizvodnje dostizati 150 tisuća tona pilećeg mesa (94 milijuna komada pilića godišnje) na ukupnoj površini proizvodnih pogona od 350 hektara, koja uključuje i tvornicu stočne hrane kapaciteta 60 t/dan.

Riječ je, objavio je sisak.info, o sveobuhvatnom projektu kružnog gospodarstva “od polja do stola” koji obuhvaća procese proizvodnje hrane za perad, valionicu, uzgoj i preradu mesa.

Podsjećaju i da se s realizacijom projekta započelo 2019., no zbog pandemije Covid-19 bili su primorani zaustaviti ga te je nastavljen 2021. godine. Na njemu već radi 50 stručnjaka, a u planu je i zapošljavanje 3.500 radnika, primarno iz Hrvatske, odnosno iz Sisačko-moslavačke županije.

Početak izgradnje planiran je za prvi kvartal 2024. godine, dok će puštanje u pogon biti krajem 2025. godine.

“Petrinja Chicken Company je inovativna kompanija koja se ističe primjenom najmodernijih tehnologija izgradnje i ugradnjom visokoefikasne opreme renomiranih svjetskih proizvođača. Uz to, tvrtka aktivno doprinosi zaštiti okoliša osiguravajući niske razine emisija GHG (stakleničkih plinova) u skladu s EU regulativom”, prenose riječi investitora Matiukha, inače vlasnika FavBeta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

500 tona pilića po hektaru?

New Report

Close