U jednom hrvatskom rodilištu pravi baby boom: ”Govorimo o jednom razredu više”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. siječanj 2022. u 15:31
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Napomenuo je i kako se na razne druge načine, kroz projekte izgradnje i obnove škola, vrtića i dječjih igrališta, djeci i roditeljima te svima onima čiji je posao briga o djeci nastoje osigurati što bolji uvjeti.

U vinkovačkom rodilištu lani je rođeno 44 djece više nego 2020., rečeno je u srijedu na sastanku gradonačelnika Ivana Bosančića, voditelja Odjela za ginekologiju vinkovačke bolnice Zvonimira Juzbašića i predsjednice udruge za podršku budućim majkama Agape Gordane Kucljak.

Po riječima gradonačelnika Ivana Bosančića, u 2021. godini u vinkovačkom rodilištu rođeno je 735 novorođenčadi, 44 više nego 2020.

U 2020. rođeno je 218 novorođenčadi iz Vinkovaca, a  2021. iz tog je grada rođeno 237 novorođenčadi, što je gotovo cijeli razredni odjel više, pa je to, kako je rekao, “uistinu veliki razlog za optimizam”.

„Više od 40 beba ukupno u našoj bolnici u odnosu na godinu ranije te 19 više ako gledamo samo Vinkovce govori nam da smo na dobrom putu, ali i da moramo još raditi kako bismo te brojeve povećali. Ovdje govorimo o jednom razredu više u Vinkovcima i bilo bi dobro kada bi se taj trend i nastavio. To nastojimo postići kroz naše programe potpore roditeljima koji obuhvaćaju period od samog rođenja djeteta, vrtićke dobi, osnovne i srednje škole, pa do potpora studentima“, rekao je Bosančić.

Napomenuo je i kako se na razne druge načine, kroz projekte izgradnje i obnove škola, vrtića i dječjih igrališta, djeci i roditeljima te svima onima čiji je posao briga o djeci nastoje osigurati što bolji uvjeti.

Po riječima voditelja Odjela za ginekologiju i opstetriciju Opće županijske bolnice Vinkovci Zvonimira Juzbašića, riječ je o pozitivnom pomaku nakon višegodišnjih negativnih trendova.

“Kada bismo svake iduće godine imali ovakav porast, to bi bilo jako dobro“, rekao je Juzbašić.

Predsjednica Udruge za informiranje i podršku budućim majkama Agape Vinkovci Gordana Kucljak, koja je i primalja u vinkovačkom rodilištu, rekla je kako su se primalje prilagodile situaciji koja je svima u posljednje dvije godine otežala život te im je rad u takvim okolnostima postao svakodnevica.

„Osim iz naše županije, dolaze nam rodilje i iz Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije. Razlog tomu je što je naša bolnica dopuštala pratnju prilikom poroda tijekom cijele pandemije, zbog čega su se mnogi roditelji odlučili na porod kod nas“, istaknula je Kucljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close