U jednoj školi u Hrvatskoj pojavila se šuga: Ovo su simptomi

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2023. u 09:36
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Škola provodi redovite mjere dezinfekcije školskih prostora i radnih površina učenika”, stoji na stranicama škole.

U splitskoj Osnovnoj školi Sućidar se pojavio svrab. U školi tvrde i kako provode i mjere dezinfekcije školskih prostora i radnih površina učenika, a sve kako bi se zaustavila zaraza.

“U školi se kod nekoliko učenika pojavio svrab – kožna bolest praćena snažnim svrabom i crvenilom na koži. Bolest uzrokuje grinja, mali člankonožac, nevidljiv oku, koji se vrlo lako prenosi izravnim duljim fizičkim kontaktom s čovjeka na čovjeka ili preko zaražene odjeće, ručnika ili posteljine. Bolest ćete, ukoliko se pojavi, kod svog djeteta prepoznati jakim svrabom nakon čega će se pojaviti crveni osip na mjestima grebanja i češkanja. Osjećaj svraba pojačava se po noći i u toplijem prostoru, pa bolest po tome možete prepoznati i prije izbijanja osipa, ako se dijete češka dok spava. Molimo Vas, ukoliko kod svog djeteta uočite stalno češkanje i grebanje koja ne prestaje, odmah kontaktirajte svog liječnika i ne šaljite dijete u školu dok ne provjerite radi li se o svrabu. Liječnik će prepisati potreban lijek i objasniti što sve treba učiniti kako bi bolest bila izliječena”, piše na stranicama Osnovne škole Sućidar.

“U slučaju oboljenja dijete ne dolazi u školu pa vas molimo da se u tom slučaju strogo držite uputa liječnika dok traje mogućnost prijenosa bolesti na ostale učenike. Isto vrijedi i za braću i sestre jer ukoliko jedan član obitelji dobije svrab postoji velika vjerojatnost pojave i kod ostalih članova obitelji. Molimo vas također da upozoravate svoje dijete da ne oblači odjeću drugih učenika (npr. jakne) i što manje koristi stvari drugih učenika, izbjegava fizičke kontakte (hvatanje za ruke, doticanje ramena, glave i sl.) i redovito pere ruke. Škola provodi redovite mjere dezinfekcije školskih prostora i radnih površina učenika”, stoji na stranicama škole.

Roditelji su dobili uputu da ako to primijete – odmah kontaktiraju svog liječnika i ne šalju dijete u školu. Ako je svrab u pitanju, liječnik će im prepisati potreban lijek i pojasniti što sve treba učiniti kako bi bolest bila izliječena.

Glavni simptomi svraba:

-intenzivan svrbež kože koji se pojačava noću i u toplini i pojava crvenog osipa na mjestima koja se grebu.
-pojava sitnih kanalića (rovova, sivkasto-crne linije na koži) najčešće između prstiju šake, ručnom zglobu, podlakticama, laktovima, pazuhu, donjoj strani trbuha, unutarnjoj strani bedara, dojkama oko bradavica, donjoj strani stražnjice
-pojava tamnih točkastih promjena poput osipa, a u težim slučajevima i bubuljica u zahvaćenom području

-kod djece mogu biti zahvaćeni glava, lice, vrat, dlanovi i tabani
-moguća je sekundarna bakterijska infekcija koja nastaje grebanjem kože
-kod ljudi oslabljenog imuniteta može se razviti rjeđi, ali puno ozbiljniji oblik svraba poznat nao norveški ili krustozni svrab gdje dolazi do velikog umnažanja grinja i stvaranja zadebljanja s tisućama uzročnika, piše na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Svrab se liječi antiskabijesnim sredstvima i kod liječenja je potrebno poštivati slijedeće upute:

1. Prvi dan

-okupati se i namazati kremom (svu kožu, osim glave i lica, posebno pregibe područje ispod noktiju , dlanove i tabane)
-odjenuti čistu odjeću, promjeniti posteljinu i ručnike (korištenu odjeću, posteljinu i ručnike oprati na temperaturi višoj od 55° C i ispeglati, odjeću ispeglati i s unutrašnje strane)
-usisati predmete koji se ne mogu prati (tepisi, madraci, kauči, fotelje), TE vrećicu od usisivača nakon usisavanja odmah baciti . predmete koji su korišteni, a ne mogu se usisavati zatvoriti u plastičnu vrećicu na tjedan dana

2. Korištenje kreme

-mazati se kremom 5 dana i za to vrijeme nema kupanja (smiju se prati samo ruke i eventualno pregibi, ali odmah iza toga ponovno namazati kremom, maksimalno 3 puta dnevno)

3. Šesti dan

-okupati se, promijeniti posteljinu, ručnike i odjeću
-korištenu odjeću, posteljinu i ručnike oprati na što višoj temperaturi i ispeglati, odjeću ispeglati i s unutrašnje strane

4. Istovremeno liječenje

-istovremeno se moraju liječiti svi ukućani, bez obzira da li imaju simptome ili ne, piše na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Komentirajte prvi

New Report

Close